Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két évvel a lengyel elnökválasztás előtt Andrzej Duda köztársasági elnök helyzete nem látszik stabilnak, tekintve, hogy az utóbbi időben nem minden tette állt összhangban a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) törekvéseivel - írta a gazeta.pl. Hírek szerint összeütközésbe került a PiS teljhatalmú vezetőjével, Lengyelország tényleges urával, Jaroslaw Kaczynskivel.

Jan Olszewski, az 1990-es évek híres jobboldali miniszterelnöke is megszólalt a kérdésben. Szerinte az lenne a legjobb, ha Andrzej Duda helyére Jaroslaw Kaczynski lépne. Duda imázsát amúgy is a porba döntötte látogatása a Fehér Házban, amelyről megjelent egy kínos fotó. Ezen a két állam nyilatkozatát az amerikai elnök ülve, a lengyel állva írja alá.

Még a PiS egyes politikusai is úgy vélik, hogy az elnöki palotában rosszul mennek a dolgok, ideje lenne változtatni - írta a Super Express című lap összhangban a volt kormányfő felvetésével. A lapnak azt mondták ezek a politikusok, hogy Jaroslaw Kaczynski minden politikai funkcióra tökéletesen alkalmas.

Olszewski szerint Lengyelországnak rendkívül hasznos lenne, ha a PiS-elnök magasabb közjogi szintre lépne, különösen, ha ezzel egyidejűleg meghatároznák az elnök szerepét az alkotmányban. Jelenleg félelnöki rendszer van, ami bizonytalanná teszi az államfő politikai státusát.

A fotó forrása: Wojtek Radwanski/AFP