Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a Wall Street-i befektetők még szinte csak maguk között pusmognak arról, hogy az Egyesült Államok gazdasága jövőre recesszióba süllyedhet, az olajpiaci elemzők és kereskedők biztosra veszik, hogy a fekete arany piacán fekete időszak következik – írja a Javier Blas, a Bloomberg publicistája.

A nyugati szakértők attól tartanak, hogy a Brent árfolyama hamarosan 150 dollár/hordóra emelkedik a június közepi 120 dollárról, egyesek közülük úgy vélik, hogy ez tovább mehet az év végéig a hordónként 175-180 dolláros horror magasságba lökve az olaj árát.

És ezzel nincs vége a sokkoló várakozásoknak: minden jel arra mutat, hogy a magas árak kitartanak 2023-ban is. Az OECD tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) június 15-én adja ki 2023-as előrejelzését, ami után a befektetők jellemzően a jövő évi piaci viszonyok horizontjára emelik a tekintetüket. És ezen várhatóan nem sok napsütést látnak majd, annál inkább vérvörös, viharokra utaló színt.. Már jelenleg is a decemberi határidős jegyzésekbe áramlik a tőke, ami 100 dollár/hordó közelébe tolta fel az akkor várható árat. Ez arra utal, hogy a befektetők hosszú távon feszes piacra számítanak.

Az IEA jelentése előtt napvilágot látott prognózisok alapján a szakmai konszenzus szerint jövőre napi 1-2,5 millió hordóval nőhet a világ kőolajkereslete. Az IEA 2022-re napi 1,8 milliós pluszt jósolt, amivel napi 100 millió hordóra mehet fel az összkereslet, miközben a hüvelykujj szabály szerint napi egymillió hordós növekedés már erősnek számít egy évben.

Halvány kínálat

Eközben az kínálati oldal sem fest jól. Az olajkereskedők szerint Oroszország a legjobb esetben tartani fogja napi 10 milliós kitermelését, ami tíz százalékkal kevesebb, mint az Ukrajna ellen indított invázió előtt, de az is lehet, hogy ez 1 vagy akár 1,5 millió hordóval tovább csökken. Az OPEC+ kartell (a hagyományos OPEC és a világ legnagyobb azon kívüli olajkitermelői) nagy kitermelésikapacitás-tartalékokkal kezdték az évet, ám mostanra néhány országtól eltekintve elérték képességeik határát.

Ennek eredményeként a jövő év a harmadik egymás követő év lehet, amikor a világ olaj- és olajszármazék-tartalékai csökkennek.

A kormányok sem igazán léphetnek közbe, mert amennyire tehették, már felszabadították stratégiai készleteiket, hogy növeljék a kínálatot. Az év végéig várhatóan kimerítik az ebben rejlő lehetőségeiket.

Finomítóproblémák

További szűk keresztmetszetet jelentenek az olajfinomítók. A Bloomberg cikkírója szerint a világ gyakorlatilag kifutott a finomítói tartalékkapacitásaiból. Ennek következménye egyértelmű: a finomítók nagy profitot zsebelnek be a termékeik drágulásán, amit a járműtulajdonosok fizetnek meg a benzinkutaknál. Az 1985 és 2021 közti közel negyven évben a crack spread, azaz az a különbség, amit nyersolaj és a finomított termékek (benzin, gázolaj stb.) ára között el lehetett érni, átlag 10,50 dollár volt hordónként. A június második hetében ez a mutató közel 61 dollárral megdöntötte minden idők rekordját. Nagyon kevés új finomítói kapacitás üzembe állítása várható a következő másfél évben, így ez is hozzájárulhat az üzemanyagok további drágulásához.

A várakozásoknak van néhány nagy kérdőjele. A legfontosabb, hogy érvényben maradnak-e az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben hozott importkorlátozások. Emellett nyitott kérdés, hogyan hatnak a keresletre a kínai járványkezelés nagy lezárásai és nyitásai, illetve hogyan alakulnak nyugati a szankciók Iránnal vagy Venezuelával szemben.

Meddig?

Az olajársokkokkal kapcsolatban az elért árcsúcsokról ír a sajtó a legtöbbet, de hasonlóan nagy kérdés, hogy mennyire tartósak. Jellemzően a csúcsár elérése után hanyatlás következik. Például 2008 májusában – az őszi pénzügyi összeomlás előtt – 120 dollárig ment fel az ár, majd szeptember elején 147 dollár/hordón érte el a csúcsát. Ezután kezdődött a válság, mire 2008 decemberére 40 dollárig zuhant az olaj ára. A mostani helyzetre ennél jobb analógiának tűnik a 2011 és 2014 közötti időszak, amikor ugyan nem érte el a fekete arany ára a 2008-s csúcsot, de 40 hónapon át megszakítás nélkül 100 dollár felett tanyázott.

És még egy riasztó adat a végére. A Brent átlagára idén eddig 103 dollár/hordó volt, ami meghaladja a 2008-as 98,5 dolláros éves átlagot. A következő hat hónapban várhatóan ennél magasabb árat látunk majd, ám fontosabb, hogy ez a látvány mennyi ideig terül majd a szemünk elé. Erre most nem tudjuk a választ.