A szlovák fővárosban ugyan már a harmadik személynél igazolták a kanyarót, a közegészségügyi hivatal szerint azonban még nincs járvány. A betegek egymást fertőzték meg munkahelyükön - írta az Új Szó. Legutóbb egy 43 éves nőnél igazolták a kanyarót, a korábbi páciensek férfiak voltak.

Az első fertőzött, egy 39 éves férfi a lap információi szerint szolgálati útján kapta el a kanyarót az Egyesült Államokban. Hazatérése után a cég irodájában kapta el tőle a betegséget 35 éves kollégája, s nagy valószínűséggel tőle fertőződött meg a nő.

Elmaradt a buli

A pozsonyi cégnek, amelyben dolgoznak, összesen körülbelül 850 hazai és 25 további országból származó alkalmazottja van. A három fertőzöttel további 56 ember kerülhetett kapcsolatba. A vállalat dolgozói úgy látják, hogy járvány további terjedését megelőző az egyetlen óvintézkedés az volt, hogy törölték a vállalat karácsonyi buliját.

Dolán Rozália infektológus elmondása szerint a kanyaró felnőtt- és gyermekkorban is veszélyes. Felnőttkorban azért, mert teljesen legyengíti a szervezet ellenálló képességét és az egyéb krónikus betegségek, akár egy erősebb reuma is komoly szövődményeket, leggyakrabban tüdőgyulladást, agyvelőgyulladást válthat ki. A betegség lappangási ideje 9-11 nap, a betegség lefolyása körülbelül két hét.

A szakember szerint a járvány olyankor bukkanhat fel, ha a beoltottság 92 százalék alá csökken. Vannak olyan körzetek, ahol a kötelező oltást elutasítók száma a korábbihoz képest magasabb.

A nyitókép forrása: Pixabay.com