Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzés Igazgatósága (DNI) közös közleményben jelentette be, hogy Moszkva a felelős amerikai politikai szervezetek és csoportok, valamint egyes amerikai szövetségi államok választási számítógépes rendszerei elleni támadásokért.

A közlemény kiemeli: "ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja a beavatkozás az amerikai választási folyamatba". Majd hangsúlyozza, hogy az ilyen jellegű és ilyen kiterjedt "kezdeményezéseket" csakis "magas szintű orosz felelősök" hagyhattak jóvá.

A közlemény kitér arra is, hogy a WikiLeaks és a Guccifer 2.0 néven elektronikus leveleket kiszivárogtató hacker módszerei megfeleltethetők az oroszok által alkalmazott módszereknek.

Az elmúlt hónapokban - sajtójelentések és politikusi nyilatkozatok szerint - felerősödtek az elsősorban a Demokrata Párt számítógépes rendszereit érő hackertámadások, néhány szövetségi államban pedig hivatalosan is jelezték a szövetségi kormánynak és a belbiztonsági illetékeseknek, hogy a választások számítógépes rendszereit többször is hackertámadás érte, de mostanáig mindenki csak sejtetni engedte, hogy oroszok állnak a háttérben. Maga Barack Obama amerikai elnök is nyilatkozott erről, de ő is hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak feltételezés, bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

Néhány nappal ezelőtt a The New York Times című lap Oroszországban járt, a mongol határhoz közeli Bijszk városában, ahol megtalálta azt az orosz férfit, akinek a szervereiről követték el az amerikai számítógépes rendszerek elleni hackertámadásokat. (Ezt egy kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég azonosította be.) A 26 éves Vlagyimir Fomenko el is mondta az amerikai riporternek: ő bérbe adja a szervereket, de nem tudja, hogy ki és milyen célra használja őket, viszont - tette hozzá - ha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyítékot mutat fel például az Arizonában vagy Illinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor ő készen áll megosztani az FBI munkatársaival információit is, és átad IP-címeket, naplófájlokat, mindent, ami alapján beazonosíthatók a szerverét használó hackerek.