Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes értékkel megegyező 56,7 pont, négy havi csúcs lett a szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberi végleges értéke. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A mutató már az 51. egymást követő hónapja áll a gazdasági teljesítmény növekedését tükröző értéken. A harmadik negyedévi 56 pontos átlag azonban elmarad a második negyedévi 56,6 ponttól. (Komoly bajba kerülhet a magyar modell - hamarosan dönteni kell.)

A legnagyobb teljesítménynövekedést szeptemberben a német gazdaság produkálta az 57,7 pontos kompozit BMI alapján. Írországban 57,6 pont, Franciaországban 57,1 pont, Spanyolországban 56,4 pont, Olaszországban 54,3 pont lett a szeptemberi kompozit BMI.

Franciaország 57,1 pontja külön említést érdemel, mivel több mint hat éve, 2011 májusa óta a legnagyobb növekedési lendületet tükrözi.

A szeptemberi BMI alapján az euróövezeti GDP 0,7 százalékos negyedéves növekedésére lehet következtetni - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az euróövezeti megrendelések hat éve legnagyobb mértékű növekedésétől felpörgetve indul neki a negyedik negyedévnek. A gazdasági növekedés a felmérés tanúsága szerint egyre szélesebb alapokra támaszkodik és a vállalati nyereségesség mellett a foglalkoztatás javulásának és a kereslet növekedésének köszönhetően szerte a régióban egyre fenntarthatóbb szerkezetet vesz fel.