A közelmúltban magyar nyelvű, ám Szlovákiából származó álláshirdetést tartalmazó szórólapokat találtak postaládájukban a győriek. A térség napilapjának online kiadása, a kisalföld.hu számolt be az esetről, amely szerint egy szlovák munkaerő-közvetítő vállalkozás felhívásában 265 ezer forintos havi bért ígér az érdeklődőknek. Emellé pedig ingyen szállás vagy útiköltség-térítés is jár az autóipari és elektronikai iparágat érintő pozíciókhoz. A portál munkatársa jelentkezett az álláshirdetésre, s a magyar nyelvű információszerzés után kiderült, már csak gépjármű-összeszereléshez keres embereket a cég, három műszakos munkarendbe. Hogy melyik szlovákiai autógyár számára, az viszont rejtve maradt.

Ez az eset is arra enged következtetni, hogy fordult a kocka a szlovák munkaerőpiacon. Ficza János, álláspiaci szakértő szerint néhány évvel ezelőtt még teljesen más volt a tendencia: Szlovákiából jártak át tömegestül a munkavállalók a magyar oldalra dolgozni, az elmúlt időszakban viszont szlovákiai munkaerő-közvetítő cégek toboroznak magyarországi munkavállalókat.

A szlovák járműipari munkaerőpiac jelenleg vészterhes időket él. Nyitrán a közeljövőben épülő Jaguar-Land Rover autógyár miatt már most azzal foglalkoznak a szakértők, honnan fognak szakembereket szerezni, hiszen jelenleg a szlovák munkaerőpiacon nincs kapacitás ezen állások betöltésére. Az autógyárak pedig egymás elől próbálják meg elcsábítani a képzett munkaerőt, s ezt a tevékenységet egyre szélesebb földrajzi körben is kiterjesztik. "Ebből adódóan az következik, hogy a környező országokból - az új tendencia szerint Magyarországról - lehet pótolni ezeket az embereket" - vázolta a szakértő.

Ficza János szerint az elmúlt években nőtt a különbség a szlovákiai és a magyarországi bérek között, s ez csábító lehet elsősorban a határ mentén élő magyar munkakeresők számára. "Magyarországon jelenleg 230 ezer forint körül mozog a bruttó átlagbér, míg Szlovákiában az országos átlagfizetés majdnem megközelíti az ezer eurót. Összességében elmondható, hogy Szlovákiában többet kereshetnek a munkavállalók, mint Magyarországon" - mondta Ficza.

Az álláspiaci szakértő szerint jelenleg még nem öltött országos méretet a toborzás, egyelőre a szlovák határ közeléből, Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről csábítgatják az embereket a szlovák munkaerő-közvetítők.

(A képünk illusztráció.)