A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet novemberi felmérésében a pénzügyi befektetők németországi konjunkturális kilátásokról alkotott megítélését számszerűsítő mutató az októberi 56,1 pontról 39 pontra zuhant. A piac ennél kisebb mértékű csökkenést, 41,7 pontot várt novemberre. Szeptemberben még 20 éves csúcson, 77,4 ponton állt az index.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése a vártnál kevésbé romlott, a mutató 4,8 ponttal, mínusz 63,3 pontra süllyedt novemberben. A piac gyengébb értéket, mínusz 65,0 pontot várt az októberi mínusz 59,5 pont után.

"A pénzügyi befektetők aggódnak a koronavírus-járvány második hullámának gazdasági hatása és annak következményei miatt. Ezért novemberben ismét jelentősen romlott a befektetői hangulat, jelezve a német gazdasági fellendülés lassulását" - kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach, a ZEW elnöke. Hozzátette, hogy növekednek azok a félelmek, miszerint a német gazdaság ismét recesszióba kerülhet, de a gazdasági kilátások megítélésére nem gyakorolt hatást sem a megállapodás nélküli Brexit egyre növekvő valószínűsége, sem pedig az amerikai elnökválasztás kimenetele.

A pénzügyi befektetők körében jelentősen nőtt az aggodalom az euróövezeti gazdasági fejlemények miatt is. Az euróövezeti konjunkturális várakozásokat tükröző index az előző havihoz képest 19,5 ponttal 32,8 pontra csökkent, miközben a piaci várakozások emelkedést valószínűsítettek. Szakértők 63,7 pontot vártak novemberre az előző havi 52,3 pont után.

Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő mutató viszont az euróövezet esetében kissé javult, 0,2 ponttal, mínusz 76,4 pontra emelkedett.

A ZEW havi rendszerességgel végzi el hangulati felmérését mintegy 300 németországi intézményes befektető és pénzügyi elemző körében az elkövetkező hat hónap kilátásairól és az aktuális befektetői környezetről alkotott véleményük megismerése érdekében.