Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egy évvel ezelőtt tartott davosi Világgazdasági Fórumon egy dologban egyetértettek a rendezvény elvileg igen magas IQ-val rendelkező résztevevői: az akkor elnöki beiktatása előtt álló Donald Trump meg fog szelídülni. A földkerekség gazdasági-politikai elitjéhez tartozó szakértők, cégvezetők és politikusok úgy látták, hogy az üzleti világnak nem kell törődnie Trumppal - idézi fel a jóslatot a Bloomberg.

Miután beül az elnöki székbe, a néhai ingatlanmágnás úgy fog viselkedni, mint egy megszokott amerikai államfő, le fog szokni mániákus twitterezéséről - hangzottak az akkori előrejelzések. Ennek ellenkezője történt: Trump továbbra is százával szórja üzeneteit és nemrégiben kijelentette, hogy zseninek tartja magát, ami jól mutatja, hogy nem hajlandó átlagos amerikai elnökként viselkedni.

Pontról pontra

Egy évvel ezelőtt a Fehér Ház új lakójának választási ígéretiről fecsegtek az elitklub résztvevői. Az egyik úgy szólt, hogy korlátozni fogja bizonyos muszlim országok állampolgárainak beutazását az USA-ba, a másik az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felülvizsgálatát ígérte, a harmadik szerint falat fognak építeni a mexikói határra.

Amit valaki mond, az nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit tenni fog - fejtegette Trumpra utalva David Cote, a Honeywell International Inc. vezérigazgatója. A vállalatoknak nem az új elnök szlogenjeire kell figyelniük, hanem arra, kiket választ kormánya tagjaiul - tette hozzá Jamie Dimon, a JPMorgan Chase & Co. vezetője. Ezek okos emberek, akik megfontoltan fogják végezni a dolgukat a kormányban.

Tévedtek

Ehhez képest az USA Legfelsőbb Bírósága nemrégiben nyitott utat az utazási tilalom előtt. Az elnök a napokban erősítette meg fenyegetését, hogy kiviszi az USA-t a NAFTA-ból, hozzátéve ehhez, hogy ebből teremt forrást a déli határkerítés megépítéséhez, hiszen ha a Mexikó fenn akarja tartani a szabadkereskedelmet, akkor fizetnie kell a fal építésének költségét.

Egy valamit eltaláltak a tavalyi davosi fórumon részt vevő cégvezetők: Trump valóban az ő oldalukra állt. Llyod Blankfein, a Goldman Sachs Group Inc. vezérigazgatója azt mondta, hogy Trump programja élénkíteni fogja a gazdaságot. A GDP növekedési üteme a várakozások szerint valóban 2,3 százalék lesz a korábban jósolt 1,5 százalék helyett, ám kérdés, hogy ehhez mi köze a Trump-érának. A Goldam Sachs közgazdászai szerint a költségvetés 0,6 százalékponttal dobja meg a bővülést 2018-ban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb Globális Kilátások (WEO) című gazdasági előrejelzése ugyanakkor úgy vélte, az amerikai adócsomag a növekedést 2020-ig 1,2 százalékkal emelheti, igaz ezt a forgatókönyvet több bizonytalanság is övezi. A megnövekedett költségvetési hiány - amelyet előbb-utóbb ki kell igazítani - és néhány intézkedés átmeneti jellege miatt az adócsomag 2022-től néhány évre a korábban várthoz képest lassíthatja a gazdaságot, kioltva ezzel a korábbi bővülést.

Soros tévedése

Soros György magyar származású amerikai üzletember - aki szélhámosnak tartja Trumpot - azt jósolta egy éve, hogy a tőzsdék szárnyalása hamarosan véget ér. Ezzel szemben a Standard & Poor's-500 index több mint 20 százalékkal erősödött 2017-ben. Igaz ugyanakkor, hogy Tidjane Thiam, a Credit Suisse Group AG vezérigazgatója jó évet várt a tőzsdéken, és igaza lett.

Nem csupán Soros tévedett. Axel Weber, az UBS Group AG tekintélyes német elnöke, az európai pénzügyi világ egyik sztárja a dollár 10 százalékos erősödésére számított és nem volt egyedül ezzel a várakozásával. Ezzel szemben a Bloomberg Dollar Spot Index 8,5 százalékkal gyengült 2017-ban.

Az olajárat viszont jól "lőtték be" a cégvezetők. Azt várták 2017 januárjában, hogy a fekete arany ára az 50-60 dollár/hordós sávban marad, és pontosan ez történt. Érdekes, hogy éppen Szaúd-Arábia olajminisztere tévedett: azt várta, hogy 2017 közepén feladhatják a kitermelés önkéntes korlátozását, mivel a felpörgő kereslet önmagában biztosítja a magas olajárat. Ez nem jött be.

A nyitókép forrása: Pixabay.com