Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közölt adatok szerint a szezonális hatásoktól megtisztított érték szerint a növekedés 6,3 százalék volt. Főként a feldolgozóipar és a kitermelőipar bővülése eredményezte a növekedést, de szinte valamennyi ipari ágazat teljesítménye javult.

Áprilisban az ipari termelés 4 százalékkal, a szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint 1,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben csaknem 19 százalékos, illetve 8,5 százalékos növekedést regisztráltak áprilisban a tavalyi negyedik hónaphoz képest.

Az intézet kedden közzé tette az inflációra vonatkozó statisztikai adatokat is. Ezek szerint májusban 0,23 százalékkal emelkedtek az árak áprilishoz képest, az éves fogyasztói árindex pedig 5,32 százalékra emelkedett. Áprilisban 5,29 százalék volt az éves infláció.

A román központi bank az év végéig 3,2 százalékos fogyasztói árindex-növekedéssel számol. A jegybank május elején csökkentette előrejelzését a korábbi 3,5 százalékról. A román kormány az idén 1,6 százalékos gazdasági növekedést vár.