Több mint 70 vádlott és több mint 100 védőügyvédjük próbálják megmagyarázni, miért nem ütközött törvénybe az, hogy szervezetet alkotva fosztogatták a macedón államkincstárt - sztrádamatricákat hamisítottak és árusították éppen azok, akikre az autópályák őrzését és a sztrádadíjak beszedését bízták. A vádirat 400 oldalas, és számtalan bizonyíték - hang- és videofelvételek, tanúvallomások - támasztja alá az ügyészség gyanúját, miszerint a tavaly decemberben letartóztatottak mintegy 2 millió euróval csapolták meg az államkincstár bevételét. Ennek ellenére sokan kételkednek az ügy kimenetelében - írta a Balkan Insight.

A bűnszövetkezetet ugyanis már 2007-ben leleplezték és a gyanúsítottakat letartóztatták, de miután az emberi jogok védelmezői és ügyvédeik szerint a rendőrség törvényellenesen alkalmazta a titkos megfigyelés eszközeit, a fellebbviteli bíróság érvénytelenítette az egész eljárást, sőt több vádlottnak kártérítést ítélt meg az emberi jogok európai bírósága, amiért indokolatlanul túl sokáig tartották őrizetben. Ezért most fokozottan ügyeltek arra, hogy a vádakat képesek legyenek egyértelműen bizonyítani.

Mivel a szervezett bűnözés elleni harc gyengesége az egyik fő vádpontja az Európai Uniónak Macedóniával szemben, az utóbbi években a kormány számos rendőri akciót indított a bűnözés és a korrupció megfékezésére, amely alól nem voltak kivételek az orvosok, a nyugdíjalapok kezelői és rendőrtisztek sem. Az Európai Bizottság méltatta ezeket az erőfeszítéseket, ugyanakkor viszont bírálta azt, hogy gyakran megsértették a letartóztatásnál a gyanúsítottak emberi jogait és túl sokáig tartották őket előzetesben.