Nancy Pelos és küldöttségének több tagja Tajpejben, a Songshan repülőtéren szállt le az amerikai légierő szállító gépéről, amely Malajziából érkezett; és ezzel megkezdték a látogatást, amely azzal a kockázattal jár, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokat új mélypontra taszítja - írta beszámolójában a Reuters.

Pelosi látogatása dühös válaszreakciót váltott ki Kínából egy olyan időszakban, amikor a nemzetközi feszültséget Oroszország ukrajnai inváziója is fokozta. Kína Tajvant a területéhez tartozónak tekinti, és soha nem mondott le arról, hogy akár erőszakot alkalmazva az ellenőrzése alá vonja. Az Egyesült Államok figyelmeztette Kínát, hogy a látogatást ne használja fel ürügyként Tajvan elleni katonai akcióra.

"Kongresszusi küldöttségünk tajvani látogatása tisztelgés Amerika megingathatatlan elkötelezettségének Tajvan élénk demokráciájának támogatása mellett" - mondta Pelosi a landolás után kiadott nyilatkozatában. "Amerika szolidaritása a 23 millió tajvani lakossal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti választás előtt áll."

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökeként független az amerikai elnöktől és kormánytól, a saját elhatározásából utazott Tajvanra; az ázsiai körútjának keretében Szingapúrba, Malajziába, Dél-Koreába és Japánba is ellátogat.

Szerdán tárgyal Pelosi a tajvani elnökkel

Tsai Ing-wen tajvani elnök szerda délelőtt találkozik Pelosival - közölte az elnöki hivatal. A hat amerikai képviselővel együtt utazó Pelosi 1997 óta a legmagasabb rangú amerikai politikai vezető, aki Tajvanra látogatott.

A kínai külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államoknál, mondván, Pelosi látogatása károsítja a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását, "súlyos hatással van Kína és az Egyesült Államok politikai kapcsolatára, és súlyosan sérti Kína szuverenitását és területi integritását".

Kína harci repülőket küldött a Tajvani-szoroshoz, a hadsereget magas készültségbe helyezték, és "célzott katonai műveleteket" indítanak Pelosi látogatására válaszul - közölte a védelmi minisztérium. A hadsereg légi és tengeri hadgyakorlatokat jelentett be Tajvan közelében, rakéták tesztkilövéseit a Tajvantól keletre fekvő tengeren, a Hszinhua kínai állami hírügynökség pedig lőgyakorlatokról írt Tajvan környékén csütörtöktől vasárnapig - írta a Reuters.