A napenergia-rendszerekkel foglalkozó lengyel Stilo Energy bejelentette, hogy átalakítja tartozásait és új megállapodást akar kötni hitelezőivel a törlesztésekről – adta hírül a Notes from Poland. A döntés mindössze két hónappal követi a napenergia-felhasználás új szabályozásának bevezetését, ami a feltételek rontásával jelentősen csökkentette a házi napelem-telepítések iránti keresletet.

A vállalat azt követően kényszerült erre a lépésre, hogy a Bank Pekao jelezte: május vége után nem kívánja meghosszabbítani annak a hatmillió złotys (518 millió forint) hitelkeretnek a rendelkezésre állását, amelyből a vállalat eddig 3,36 milliót vett fel. Ez azt jelenti, hogy a bank jogosulttá vált az eddigi kölcsön behajtására, ami a csőd megelőzése érdekében válaszra késztette a céget.

Korábban azok a fogyasztók, akik egyszerre voltak elektromosenergia-termelők és -fogyasztók készpénzmozgás nélkül csökkenthették villanyszámlájukat áramszolgáltatójuknál azzal arányosan, ahogy áramot termeltek a hálózatba. A megtermelt energia 80 százalékát minden további nélkül „visszaigényelhették”.

Az új rendben elválasztják az elszámolásokat, így a fogyasztó-termelőknek ugyanúgy kell fizetniük a hálózatból felvett áramért, mint bárki másnak. A kormány az elektromos rendszerek túltöltésének megelőzésével indokolta a változtatást. A szakértők megjegyzik ugyanakkor, hogy a Stilo Energy a kedvező szabályozásra játszva, a növekedést kizárólag hitelből erőltette, s mivel nemigen törődött ennek kockázatával, így most magának is köszönheti a kialakult, szorult helyzetét.