Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vendéé-i Luçon városában idén márciusban két agrovoltaikus napelemes rendszert szereltek fel egy komlóföldön a Q Energy France szakemberei. Az 52 bifaciális napelemmodul felhasználásával épített "kísérleti állomás" azt vizsgálja, hogy a komlótermesztés és a mezőgazdasági napelemes energiatermelés mennyire hozható közös nevezőre. 

A termések alakulását és az éghajlati jellemzők nyomon követését a francia szakemberek két évre tervezik - írta meg a PV Magazine, és az előfeltevés az, hogy ha a projekt sikerrel zárul (az analízisek a talaj- és fényminőségre, a rendszer hatékonyságára és kezelhetőségére fókuszálnak), akkor egy 35 hektáros területen építhetnek akár egy 20 MW-os napelemes erőművet is.

Ennek első lépéseként június 28-án a Q Energy France felavatta a mintegy egyhektáros napelemes  komlófarm prototípusát. - "Ez egy innovatív és összetett prototípus, amely egyesíti a mezőgazdasági életképességet és a napenergia-potenciált, miközben elnyeri az összes érdekelt fél támogatását" - mondta Céline Spitzhorn, a Q Energy France napenergia igazgatója.

Az áramtermelésbe kapcsolódó komlófarmokon természetesen a sör alapanyag minősége is nagyon fontos; azzal számolnak a kísérletben részt vevők, hogy az agrovoltaikás beruházás mellett a földterület képes lesz kielégíteni 24 vendée-i mikro-sörfőzde mennyiségi és magas minőségi igényeit.