A PV Magazine szúrta ki, hogy Portugáliában éppen trendforulást jelez az Aurora Energy Research friss elemzése. Az adatok szerint az európai földrész legnyugatabbra fekvő országban jelenleg körülbelül 4300 MW-nyi hálózati csatlakozási engedéllyel rendelkező napelemes projekt van. Ebből az idei év első hét hónapjában rekordszámú, összesen 1,2 GW pv-teljesítmény megépítésére nyújtottak be engedélykérelmet. A korábbi rekord 0,9 GW volt.

Portugáliában a hálózati csatlakozási engedély megszerzése az első lépés az engedélyezési folyamatban, a következő lépés a "gyártási engedély" igénylése, majd pedig a működési engedély megszerzése következik. „A termelési engedélyekre vonatkozó DGEG [Energiaügyi és Geológiai Főigazgatóság] adatbázis 240 projektet tartalmaz, amelyek 72 százaléka napenergiás” – közölte a PV Magazinnal Inês Gaspar, az Aurora Energy Research vezető elemzője.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Portugáliában a napelemes aukciókon odaítélt napenergia-kapacitások az engedélyezett projekteknek csupán egyharmadát tesziuk ki. Vagyis: a többség lényegében támogatás nélküli programként indulna el. Ezek egy része ráadásul a saját fogyasztás termeléssel kisegítését, csökkentését tartja a legfontosabbnak.

 Az Aurora elemzése szerint 2016 és 2018 között a projektek átlagosan 2,9 évvel a gyártási engedély után kaptak működési engedélyt. Ez az időszak 2019 és 2020 között két évre csökkent.