Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Megújuló Energia Intézet (IEO) által közzétett új jelentés, a Photovoltaic Market in Poland 2022 szerint azután, hogy Lengyelországban tavaly év végére lényegében egy év alatt megduplázták a napelemes kapacitást (3,9 GW-ról lett 7,6 GW), az idei év végére várhatóan eléri a 12 GW-ot. A májusban már a 10 GW-os határt átlépő fejlesztéshez a felhajtóerőt az emelkedő villamosenergia-árak és az ennek hatására módosuló szabályozási hozzáállás változása jelentette, és mindez - írta a PV Magazine - „látványos sikerhez” vezettek.

Az ország drámai mértékű fotovoltaikus növekedését látva az elemzők máris a lengyel napelem aranykoraként jellemzik az évtizedet, mivel úgy látják, hogy 2025-re 20 GW, 2030-ra pedig a 28,5 GW kumulatív beépített napelemes kapacitási szintet is elérhetik.

A kulcs, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az egyéni termelőfogyasztók (vagyis a lakossági napelemes rendszereket telepítők) is jelentős mértékben hozzájárultak a növekedéshez: a háztáji napelemes rendszerek aránya a lengyel piacon 80 százalék körüli. De megerősödőben vannak  a napelemfarmok is - már több mint 1 GW-tal táplálnak energiát a hálózatba. 

A napenergia a megújuló energiaforrások fejlesztésének elsődleges motorja Lengyelországban – mondta Ireneusz Zyska miniszter, a lengyel kormány megújuló energiaforrásokért felelős meghatalmazottja. Hozzátette:

"Mindez egy tudatos és felelős kormányzati politika eredménye, amelynek célja az energiabiztonság és a fogyasztók stabil energiaellátásának biztosítása.”

 

A miniszter szerint a továbbiakban kulcsfontosságú a megfelelő jogi és gazdasági környezet megteremtése az ágazat piaci feltételekkel történő további fejlesztéséhez, és ezért a kormányzat az iparági érdekeltekkel együttműködve folytatja a lengyel energiaszektor átalakítását. A zéró kibocsátású technológiákon alapuló energiaszektor létrehozása érdekében tavaly decemberben olyan megállapodást kötöttek a felek, hogy a napelem ipari értékláncok felépítését szem előtt tartva a helyi tartalom (értsd: lengyel beszállítók) maximalizálására törekednek.

Az IEO jelentése foglalkozik az aktuális kihívásokkal is, köztük a hálózati infrastruktúra alul fejlesztettségével és a napelemes rendszereket is érintő árdrágulásokkal, de az Intézet számításai azt mutatják, hogy miközben a globális drágulás átlagosan 5 százalékos, a lengyel áramaukciókon ez a drágulás egyáltalán nem realizálódott. 

Az Európai Unióban tavaly év végén összesen 158 GW napelemes termelőkapacitás dolgozott; 21,4 GW-tal több, mint egy évvel korában. Az IEO szerint Lengyelország a második helyre lépett elő (Németország mögött) a beépített fotovoltaikus kapacitás növekedését tekintve.

Eközben Magyarországon

A jelenlegi energiaválság, illetve a teljesen feje tetejére álló energetikai átalakulási menetrend Európában sok korábban megírt forgatókönyvet felülírt már. Magyarországon - legalábbis hivatalosan - továbbra is az a hivatalos elképzelés a jövőt illetően, amit 2019 januárjában az akkori ITM államtitkár, Kaderják Péter bemutatott.

E szerint a magyarországi napelemes térnyerés 2040-ig a kiegyensúlyozott rendszerfejlődési megoldást támogatva 6600 MW napelemes potenciál hálózatra kapcsolásáig juthat el. Ahogyan az alábbi ábrán látszik, 2019-ben a kormány azt a forgatókönyvet látta befuthatónak, hogy ha mindent maximálisan a napra tesz fel a jövő energiatermelésé illetően, akkor 2040-re Magyarország elérheti a 12 GW napenergiatermelő méretet.

Kép: ITM

A több mint három éve megrajzolt útvonal tarthatóságával kapcsolatban azonban kérdéseket vet fel az a tény, hogy idén áprilisban átlépte a hálózatra kapcsolt napelemes termelőkapacitás mérete a 3000 MW-ot. Ebből valamivel több mint 1900 MW az ipari méretű, és 1100 MW-ot meghaladó a háztáji méretű napelemes rendszer mérete. Az éves növekedés pedig az elmúlt években 8-900 MW volt. 

Az, hogy így marad-e, még nem tudni, mivel éppen erőteljes szakmai harc zajlik a bővíthetőséget illetően: a rendszerirányító Mavir Zrt. május elején gyakorlatilag megtiltotta új napelemes rendszerek bekötését arra hivatkozva, hogy e termelőkapacitások további bővítésének elengedhetetlen feltétele a hálózatfejlesztés.