A globális napenergia-kapacitás az évszázad közepére 14 000 gigawattra nőhet a tavaly év végi 800 gigawattról, mondta Gao Jifan a Hainanban évente megrendezett fórumon. A kínai Trina vállalat a világ harmadik legnagyobb napelemszállítója, így tűnhet egyszerű piaci optimizmusnak is a kijelentése, de a szakember érvei szerint a napenergia költségei 2050-re a jelenlegi költségek harmadára vagy még kisebb szintre csökkenhetnek.

Arra számít, hogy költségek leszorítása a hatékonyabb panelekkel együtt nagyban hozzájárulna a felhasználás ösztönzéséhez. A világnak emellett jelentősen ki kell bővítenie a tárolási infrastruktúrát, hogy megbirkózzon az instabil napenergia-termeléssel, és ultra-nagyfeszültségű átviteli rendszereket kell kiépítenie, hogy az áram eljusson a fogyasztókhoz – mondta Gao a Bloomberg szerint.

A napenergia-iparnak nem lesz könnyű dolga, ha el akarja érni Gao nagyra törő céljait. Évente több mint 400 gigawattnyi panelt kellene telepíteni – a 2021-ben felállított rekord dupláját –, miközben más technológiák, köztük a szél, az atomenergia és a szén-dioxid-leválasztási technológiával támogatott fosszilis tüzelőanyagok versenyben vannak egymással.

A BloombergNEF szerint a napenergia 2020-ban a világ energiaellátásának mindössze 3,3 százalakát termelte, 2050-re ez az arány várhatóan 22 százalékra emelkedik az ő becsléseik szerint.

A Trina 2021 végére évente mintegy 29,6 gigawattnyi napelemmodul összeszerelésére képes, és már bejelentette, hogy további 41 gigawattnyi gyár hozzáadásával ennek több mint megduplázását tervezi – derül ki a BNEF adataiból. Valamint a gyártó új létesítményeket is építene, hogy biztosítsák a növekedési kapacitást. 

Magyarországon a hálózatra közüzemi és ipari szinten már legalább 2000 MW napelemes termelőkapacitás képes betermelni. A növekedés itthon is egyre gyorsabb, aminek következményeként néha már a paksi erőművet kell visszafogni.