A komplex napelemes rendszermegoldásokban, berendezések és termékeket szállítójaként ismert Soltech Energy a hagyományos, konzolos tetőráépítéses, valamint a saját fejlesztésű “tetőcserép” napelemes megoldások mellett az utóbbi években többféle módját is kipróbálta már annak, miként lehet egy-egy épület homlokzatát is esztétikusan, áramtermelésre használni. A legújabb megoldásuk - megrendelésre - az, hogy egy göteborgi parkolóház falára láthatatlanul installáltak 60 kW napelemes termelőkapacitást.

A láthatatlanságot gyakorlatilag egy maszkolás biztosítja, az épületfal ugyanis kapott egy olyan ráépítést és burkolást a fekete napelemtáblákkal telepakolt felület elé, ami a panelek áramtermelését nem befolyásolja, de a láthatóságukat csak egészen közelről teszi lehetővé -már azok számára, akik tudják, mit kell nézniük.

Ehhez egy olyan konstrukcióra volt szükség, amely egyszerre teljesíti a parkolóházakra kötelezően alkalmazandó különleges szellőzést, ugyanakkor azt is, hogy az épület falán lévő sok-sok nyílás kívülről ne legyen feltűnően látható. A Soltech megoldását - melyről a PV Magazin is írt , valójában egy 11 méteres magasságú, előregyártott, horganyzott acélszerkezet jelenti: a fura formájú szerkezetre kívülről 1096 darab különböző színű, de 40 százalékos hatékonysággal mégis átlátszó üveglap került. Az így, üveggel "beburkolt" fal úgy néz ki, mintha az épület egy 3D-s, geometrikus formákból álló installációt kapott volna. Csak ez a megoldás nem ideiglenes. 

Nem éppen parkolóháznak néz ki
Kép: Soltech Energy

A színes burkolati elemekből álló sorok közé légáteresztő sávokat terveztek be, így nem csak a parkolóházhoz a kipufogógázok miatt szükséges kellő szintű szellőzés biztosítható, hanem a napelemes rendszer hűtése is. A 60 kW-os rendszer pedig az épület elektromos töltőhálózatára termel - a parkolóházban kiépített energetikai infrastruktúra 300 elektromos jármű egyidejű töltését teszi lehetővé. 

Az építő cég szerint a modulok felépítése és elrendezése lehetővé teszi az egyszerű, gyors és megbízható telepítést - ez a beruházás is mindössze másfél hónapba került, amibe beleértendő a napelemes rendszer telepítése és üzembe helyezése is. A göteborgi parkolóház beburkolását a svéd Wallenstam rendelte meg a Soltechn, az ingatlancég azt a hatást akarta a látványban elérni, hogy az ’50-es évektől Svédországban nagy népszerűséget szerző textiltervező, Viola Grasten mintái és színei jelenjenek meg a homlokzaton.