Németországban újabb napelemrekordot mértek - írta meg először a PV Magazine szaklap. A meteorológusok 235 órás napsütéses rekordot jegyeztek márciusban, ami messze a legmagasabb érték amióta ezt az adatot nyilvántartják. Az 1931 óta mért értékek között a csúcsot eddig 1953 márciusa tartotta - 195 órával. Az 1961 és 1990 közötti években átlagosan viszont mindössze 111 órát süt márciusban a nap.

A mostani rekord így - érthető módon - nem hagyta érintetlenül a fotovoltaikus rendszereket. A Fraunhofer ISE adatai szerint a napelemes rendszerek összesen 5,7 terawattóra (TWh) napenergiát adtak hozzá az ország energiatermeléséhez, ami szintén rekordnak számít. Egy évvel ezelőtt a napelemes rendszerek még “csak” 4,3 TWh-ára volta képesek.

A szélturbinák eredménye mérsékelt lett: 8 TWh mennyiséget tettek a közösbe. A fekete szén, valamint a lignittüzelésű erőművek csak a két zöldenergia hordozó után következnek, ám a barnaszén átvette a gáz helyét a sorban, melynek használata az ukrajnai háború kezdete óta jelentősen lecsökkent. Az azóta felpörgő gazdasági-diplomáciai mozgolódás, melynek a végén az orosz gázról való részleges vagy teljes lemondás is előfordulhat, Németországban egyébként tervezetten ezzel jár majd: a gáz helyett az engedéllyel rendelkező szénerőművekre terhelnek majd át mindent, amit lehet.

A német atomenergia részesedése az energiamixből mostanra lecsökkent 6 százalékra - a kormány döntése az, hogy az utolsó, még működő reaktorokat 2022-ben leállítják.