Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság RepowerEU elnevezésű terve szerint 2030-ra az EU energiájának fele megújuló forrásokból származna, ami több mint kétszerese a jelenlegi mennyiségnek. Ez több százmilliárd euróba kerülne, de a pénz nagy része az importált üzemanyagokon való megtakarításból származna. Ennek eléréséhez azonban gyors cselekvésre van szükség.

A terv részeként az EU számos intézkedést vezetett be, a hőszivattyúk elterjedési ütemének megduplázásától kezdve a megújuló energiaforrások "célterületeinek" létrehozásáig. Ezen intézkedések között az Európai Bizottság bevezette a napelemes tetőkre vonatkozó kezdeményezést is, amely 2029-ig kötelezővé tenné napelemek telepítését az új középületekre és kereskedelmi épületekre, valamint az új lakóépületekre - írja a ZME.

"Kétszeresen is sürgető az európai energiarendszer átalakítása: az EU függőségének megszüntetése az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyeket gazdasági és politikai fegyverként használnak, és amelyek évente közel 100 milliárd euróba kerülnek az európai adófizetőknek, valamint az éghajlati válság kezelése" - áll az Európai Bizottság e hét elején kiadott közleményében.

A REPowerEU terv részeként az EU célja, hogy 2025-ig több mint 320 GW napenergia-alapú fotovoltaikus energiát vezessen be (ami több mint kétszerese a 2020-as szintnek), 2030-ig pedig közel 600 GW-ot. A napenergia 2020-ban az EU teljes villamosenergia-termelésének mintegy 5%-át adta. A 2030-as cél eléréséhez az EU-nak évente átlagosan 45 GW-ot kellene telepítenie.

E cél elérése érdekében az EU nagyban fogadkozik a "napelemes háztetőkre vonatkozó kezdeményezésre". Egyes becslések szerint a tetőkön elhelyezett napelemek az EU villamosenergia-fogyasztásának közel 25 százalékát biztosíthatnák, ami több, mint a földgáz jelenlegi részesedése. Az EU érvelése szerint ezek a létesítmények gyorsan telepíthetők, miközben megvédik a fogyasztókat a magas energiaáraktól. Sőt, ez a váltás a mai szinthez képest olcsóbbá teheti az energiát.

A terv előírja az EU és a nemzeti kormányok számára, hogy a tetőtéri napelemes létesítmények - beleértve a nagyméretűeket is - engedélyeztetésének időtartamát legfeljebb három hónapra rövidítsék le - aminek még idén meg kellene történnie. A napelemes háztetők 2027-től lesznek kötelezők az új középületek és kereskedelmi épületek, 2029-től pedig a lakóépületek esetében.

Ehhez az EU támogatási kereteket fog létrehozni a tetőtéri rendszerek támogatására, többek között energiatárolóval és hőszivattyúkkal kombinálva, 10 évnél rövidebb, kiszámítható megtérülési idő alapján. A terv a végrehajtás első évét követően várhatóan 19 TWh villamos energiával fog bővülni, majd 2025-ig összesen 58 TWh villamos energiát adna a rendszerhez.

Ami az energiatakarékosságot illeti, az Európai Bizottság az energiafogyasztás energiahatékonyság révén történő csökkentésére vonatkozó jelenlegi célt 2030-ig 9 százalékról 13 százalékra kívánja emelni. A Bizottság arra is ösztönzi a kormányokat, hogy az energiamegtakarítást növelő politikákat hajtsanak végre, például az energiahatékony fűtési rendszerekre és az épületek szigetelésére kivetett adók csökkentésével.