Szászországban, egy közúti ellenőrzés során 18 inverter került elő egy átlagos kinézetű furgonból. A német PV Magazine cikke szerint pedig ez már nem kirívó eset, mivel egyre több a napelemes berendezések lopása Németországban. A rendőrség szerint az energiaválság és a növekvő napenergia-igény generálta mindezt, és az inverterek mellett gyakran a napelem moduloknak is lába kél.

A százországi bűnügyi rendőrség adatai szerint ugyan 2020-ban 24, tavaly pedig 27 ilyen jellegű bűncselekményt azonosítottak az első félévben a régióban, idén már 34 esetet jelentettek, és az anyagi kár meghaladta a 250 000 eurót. Csak az utóbbi hetekben is több eset előfordult, Arzbergben például egy esetnél 114 napelemes modult loptak el egy építkezésről, míg a brandenburgi Nauenben több mint 30 000 euró értékű árnyékolástechnikai termékkészletnek kelt lába.

A hatóságok szerint mindez egész Németországban egyre inkább előforduló bűncselekmény típus; a tolvajok szervezett bandákban dolgozva, rendszeralkatrészeket lopnak el - a leggyakrabban nagyvállalatok beépített csarnokainak tetejéről, de akár a kis lakossági rendszereket is megcsonkítják és meglopják.

Korábban előfordult már, hogy német-lengyel koordinációban szervezett bandát kapcsoltak le a rendőrök. Akkor az volt a kulcs, hogy a napelemes rendszer megfigyelését komponens szintig levitt helyzetjelző szenzorokkal erősítették meg, így a lopás hiába volt szinte mestermunka, az elkövetőket (egy lengyel logisztikai cég telephelyén!) elfogták, a bandát pedig felszámolták.