A szélerőművek kevesebbet termeltek, emiatt csökkent a megújuló forrásokból származó elektromos áram részaránya a felhasználásban, az idei első három negyedévben Németországban. A BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) és a ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung) szakmai képviseleti szervezetek friss jelentése szerint 2021 első kilenc hónapjában öt százalékkal, 43 százalékra csökkent a megújuló energiaforrásokból származó elektromos energia részaránya. Tavaly a január-szeptember közti időőszaban ez az arány 48 százalék volt.

A tanulmány a részarány csökkenését részben bázishatásra vezeti vissza. A tavalyi első negyedév ugyanis kivételesen szeles volt, a szélerőművek az átlagon felül adtak áramot, a fogyasztás viszont a járványvédelmi korlátozások miatt már csökkent. Ugyanakkor a német áramfogyasztás idén 4 százalékkal emelkedett, egészen pontosan 416 milliárd kilowattórára (kWh). Az elemzők szerint ez az ugrás is részben az alacsony bázisnak köszönhető érték, illetve részben a válságot követő termelésnövekedésnek tudható be.

A németországi belföldi áramtermelés 3,8 százalékkal nőtt a január-szeptemberi időszakban, összesen 426,3 milliárd kilowattóráig jutott. A megújítható források együtt - azaz a szél, nap, víz, biomassza, hulladék és geotermikus források  - ebből 177,7 milliárd kilowattórával járultak hozzá a teljes áramtermeléshez, ami 7,1 százalékkal kisebb tételben az előző évinél. A helyzet bonyolultságát viszont jól szemlélteti, hogy míg júniusban a szárazföldi szélturbinák mindössze 3,4 milliárd kilowattóra áramot termeltek (ezzel a 2015 augusztusa óta elért legalacsonyabb havi értéket produkálták), addig ugyanebben a hónapban olyan magas volt a napelemes villamosenergia -termelés, hogy az eddigi havi rekordot (2019 június - 7 milliárd kWh) is sikerült több mint 10 százalékkal felülírni.

A sok napsütés és a fotovoltaikus rendszerek folyamatos bővülése miatt összesen 7,8 milliárd kWh áramot termeltek a napelemes rendszerek.

A legnagyobb mértékben a szárazföldi szélenergia termelés csökkent, 16,7 százalékkal 63,2 milliárd kilowattórára, a tengeri szélerőművek termelése pedig 15,4 százalékkal mérséklődött, 16,0 milliárd kilowattórára. A fotovoltaikus áramtermelés 2,3 százalékkal emelkedett 45,9 milliárd kilowattórára. Biomasszából 32,5 milliárd kilowattóra áramot állítottak elő, 0,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A hagyományos elektromos energiatermelés, az atom, szén és gázerőművek termelése 13,2 százalékkal 248,6 milliárd kilowattórára emelkedett.