A francia Ökológiai Átmeneti Minisztérium (MTE) frissített adatai szerint 2021 első felében összesen 1 367 MW új napelemes erőművi termelőkapacitást kapcsoltak a francia áramhálózatra. A bejelentésről író PV Magazine azt közölte, hogy ez az eredmény az előző évekhez képest látható gyorsulást, ugyanakkor egy újfajta, az országban eddig nem tapasztalt növekedést jelez.

2021 első negyedévében 713 MW volt az újonnan telepített pv-rendszerek összértéke, a második negyedévben pedig 654 MW. Ezek a teljesítényadatok önmagukban is többet mutatnak, mint korábban a féléves mutatók: 2020-ban és 2019-ben is 431-431 MW volt az év elő hat hónapjának “termése”. Félvre számoltam pedig idén a tavalyi és a tavalyelőtti produkciót több mint megtriplázták. A hirtelen növekedés mögött az MTE szerint elsősorban a közüzemi méretű napelemes termelői beruházások számának megugrása áll.

Ez azonban kicsit csalóka kép, mivel - bár teljesítmény alapon az újonnan a hálózathoz csatlakozott rendszerek kétharmada (66 százaléka) 250 kW-nál nagyobb egységeket takar, összesen 899 MW teljesítményt képviselve -, ha a telepítéseket nem teljesítményre, hanem darabra mérik, akkor viszont az látszik, hogy a június végéig bekapcsolt, több mint 29 ezer új projektnek 83 százaléka (vagyis: több mint 24 ezer projekt) a 9 kW teljesítmény alatti kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy valójában a háztáji erőművek telepítési intenzitása ugrott meg Franciaországban, ahol így az év végéig ez a szám elérheti a félmlliót (a MET adatai szerint 2021. Június 30-ig 472 177 ilyen beruházás ért célba).

Ami az újonnan telepítések földrajzi értelemben vett rangsorolását illeti: az újonnan hálózatra csatlakoztatott napenergiás rendszerek mintegy 69 százalékát a Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Grand-Est, Auvergne-Rhone-Alpes és Provence-Alpes-Cote d'Azur régiók adták 2021 első felében.

Franciaországban összesen több mint 530 ezer napelemes rendszer működik, maximális teljesítmányük meghaladja a 12,5 GW méretet. Idén, január 1. és június 30. között a francia hálózatba ez a termelőpotenciál körülbelül 7,6 TWh-t termelt, ami 0,8 TWh értékkel nagyobb, mint egy évvel korábban. Ez az eredmény a szaktárca becslése szerint a francia villamosenergia-fogyasztásnak a 3,1 százalékát teszi ki. Ugyanakkor éppen a háztáji napelemes erőművekre inkább jellemző önfogyasztás az összes beépített kapacitásnak 12,8 százalékát tette ki - és ez egy százalékkal magasabb érték, mint amit 2020-ban mértek.

Eközben Magyarországon

Magyarországon a háztáji napelemes rendszerek száma az energiahivatal legutóbbi adatai szerint (2020 év végén) több mint 88 ezer volt, ami azt jelenti, hogy a 4,125 millió magyarországi háztartásból minden 50. telepített a háztetőre (vagy a kertbe) napelemes rendszert. Ez a kétszázalékos “lefedettség” meglehetősen alacsony arány, és bár számszerűen egy kategóriába sorolható a 25 millió francia háztartása eső 500 ezer napelemes rendeszerrel, ez a mutató a németországinak csupán a fele. Ausztráliában pedig már minden negyedik háztartás napelemes rendszerre is támaszkodik.

Magyarországon a háztáji naperőművek összesített csúcsteljesíménye tavaly év végére megközelítette a 720 MW-ot. A Mavir magyar hálózati rendszerirányító adatbázisa szerint a magyar hálózatra kapcsolt napelemes erőművek (kicsik és nagyok együttesen, de az önfogyasztást nem számolva) az idei év eddigi, számukra leginkább kedvező napjain és napszakaiban 1100-1200 MW közötti teljesítménycsúcsokra voltak képesek.