Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel klímaügyi minisztérium közlése szerint 1700 MW napenergia-termelési kapacitást különíthetnek el a jövő évre tervezett megújuló energiás aukciókon - azután, hogy a kormány várhatóan még idén szerződést tud kötni két, hasonló profilú aukción másfél gigawatt (GW) napenergia termelőkapacitás megteremtésére. A két pályázat közül az egyik 800 MW napenergia-kapacitást pályáztat az 1 MW-os rendszerméret alatti tartományban, a másik viszont 700 MW-ot nagyobb projektek számára tesz elérhetővé.

Ha mindez sikerül, alig másfél év alatt a lengyel napelemes kapacitás 3,2 GW-tal is nőhet. A tenderkiírás egyik sarokpontja, hogy a nyertes cégekkel 15 éves energiaátvételi megállapodást kötnek. A lengyel energiapolitika 2040-ig azzal számol, hogy akár 20 GW napenergia termelőkapacitás is lehet az országban.

Piotr Paj±k, a Gramwzielone.pl megújuló energiaforrások szakértője azt mondta a PV-magazinnak, hogy szerinte a napenergia térnyerése Lengyeloszágban folyamatosan és drasztikusan nőni fog az elkövetkezőkben, mivel az eddig a megújuló energiás termelők közt lávtányos felfutást mutató szélenergiára az új törvényi előírások jelentős korlátozásokat jelentenek majd azzal, hogy kötelező minimum távolságot írnak elő esetükben a lakóövezetektől.

Pajak úgy véli, hogy a váltás nagyon gyors és látványos lesz, hiszen már az idén és jövőre nem csak az első 1 MW-os napos projekteknek, de az első, valóban nagy méretű fotovoltaikus létesítményeknek is látszódniuk kell.

A lengyel villamos energiahálózat üzemeltetője (Polskie Sieci Elektroenergetyczne - PSE) szerint júliusban Lengyelországban 2261,3 MW-nyi napenergiás termelőerő volt a hálózatra kapcsolva - miután 916 MW új PV kapacitást telepítettek az év első hét hónapjában. A Nemzeti Energia- és Éghajlati Tervben 2030-ra kitűzött 7,8 GW-os célszámot a lengyel Megújuló Energia Intézet (Instytut Energetyki Odnawialnej - IEO) jelentése szerint ezzel a tempóval valóban 2025-re lehet elérni.