Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 9 408 757 volt, a halálos áldozatoké 482 184, a gyógyultaké pedig 4 729 511 - írja az MTI.  Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét. Eredményeik azt jelzik, hogy a koronavírus-fertőzés jelen volt még az előtt, hogy a Covid-19-et bárhol diagnosztizálták volna a világon. A betegség terjedésének kronológiája megváltozhat a Barcelonai Egyetem vezette kutatás alapján.

Törökországban a fertőzés üteme némileg mérséklődött, az előző napok 1492-es és 1458-as számai után pénteken 1396-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma. Ezzel a regisztrált esetek száma 194 511-re nőtt.

A kétkamarás belga szövetségi parlament elfogadta a koronavírus-járvány kezelését kivizsgáló különleges bizottság létrehozására irányuló indítványt. A bizottság feladata annak vizsgálata, hogy szövetségi szinten milyen döntések és intézkedések történtek az országban a járvány kezdete óta, mennyire voltak a belga egészségügyi intézmények felkészülve a pandémiára, orvosi és védőfelszerelések valamint kórházi kapacitások tekintetében. A testület értékelni fogja emellett, a kormány és az egészségügyi hatóságok kommunikációját, továbbá a gyógyszeriparral kötött állami megállapodásokat.

A németek többsége nem tervez nyaralást az idén, a koronavírus-járvány ellenére mégis utazni vágyók pedig többnyire hazai üdülőhelyeket keresnek fel. A németek túlnyomó többsége, 87 százaléka már eldöntötte, hogy miként tölti el az idei nyári szabadságát, és már csak 13 százalék mérlegeli a lehetőségeket. A szűk többség, 51 százalék az idén kihagyja a nyaralást.

Tovább gyorsult Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, péntekre újabb rekord dőlt meg, egy nap alatt 1109 új beteget regisztráltak az országban. A fertőzöttek napi növekménye a járvány kitörése óta most először haladta meg az ezret. A közzétett adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma 41 117-re nőtt, az elhunytaké - 19 újabb halálos áldozattal - elérte az 1086-ot, miközben eddig 18 299-en gyógyultak meg, közülük 541-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 21 732.

Újabb helyi kijárási korlátozásokat vezettek be több izraeli településen a koronavírus-járvány folyamatos terjedésének. A Tel-Avivtól északra eső tengerparti Bat Jamot és Asdód három lakónegyedét "korlátozott övezetnek" minősítette a kormány, ahol péntektől tilos a tízfősnél nagyobb gyülekezés. Bat Jamban az ötödik osztálytól felfelé, Asdódban pedig teljesen bezárták az iskolákat.

Oroszországban 6800-ra csökkent az egy nap alatt újonnan diagnosztizált Covid-19-fertőzések száma, amely április 29. óta a legalacsonyabb napi növekményt jelenti.

A fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt várhatóan ismét korlátozzák az éjszakai szórakozóhelyek nyitvatartási idejét Szerbiában, azonban Koszovóban az aktív esetek számának növekedése ellenére sem várható újabb szigorítás. Szerb járványügyi jelentések szerint az utóbbi időszakban sok fiatal fertőződött meg, a vírus ugyanis a bárokban és a diszkókban terjed a leggyorsabban.