Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a miniszterek tárgyalnak Teheránnak a nukleáris megállapodással - azaz az átfogó közös cselekvési tervvel (JCPOA) - kapcsolatban közelmúltban tett bejelentéseiről - írta az MTI híre alapján az Atv.hu.

Az ülés résztvevői megvitatják, hogy az uniónak milyen eszközök állnak rendelkezésre az úgynevezett iráni atomalkuban foglaltak betartására. Az EU ugyanis továbbra is elkötelezett az Iránnal 2015-ben kötött, az ország atomprogramjának korlátozását előíró nukleáris megállapodás fenntartása mellett - közölték.

A tanácskozás résztvevői áttekintik az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett "illegális" török próbafúrások miatt.

Az uniós külügyminiszterek munkaebéd keretében véleménycserét fognak folytatni Nicolae Popescuval, a Moldovai Köztársaság külügyminiszterével. Az aktuális ügyek megbeszélése keretében a miniszterek áttekintik a sürgős nemzetközi kérdéseket, amelyek közé a szudáni, az etiópiai és a venezuelai helyzet tartozhat.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tervek szerint tájékoztatja a minisztereket a július 8-án tartott, EU-Ukrajna csúcstalálkozó eredményéről, valamint az EU és a Száhel-övezet G5-országai - Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger - közötti miniszteri találkozóról.