Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy gyorsan mozgó, mágnesezett naprészecskékből álló felhő hosszú távra tenne tönkre internetes hálózatokat, sokkal tovább, mint ameddig például egy áramkimaradás tartana - erről Abdu Jyothi, a Kaliforniai Egyetem munkatársa beszélt egy konferencián.

A jó hír az, hogy a helyi és regionális infrastruktúrák viszonylag kis veszélynek vannak kitéve, ugyanis az optikai hálózatokra nem hatnak a geomágneses áramlások, a rövid kábelszakaszokat ráadásul sűrűn földelik - idézi a Wired a kutató előadását.

A hosszú, kontinenseket összekötő tenger alatti kábelek esetében azonban sokkal nagyobb a kockázat. Globális internetes összeköttetések szűnnének meg, miközben a helyi hálózatoknak nem lenne semmi baja.

A tenger alatti kábeleket 50-150 kilométerenként úgynevezett ismétlőkkel látják el, hogy felerősítsék az optikai jelet és biztosítják, hogy semmi ne vesszen el útközben. Ha ezek meghibásodnak, akkor a kábel működésképtelenné válik. Ekkor pedig még nem beszéltünk a műholdak sérülékenységéről, amelyek nem csak az internetet, de a helymeghatározást szolgáltatják.

Jyothi szerint a kitörések a sarkkörökhöz közelebb okoznának nagyobb pusztítást, miközben az egyenlítőnél gyakrabban is ágaznak el a vezetékek, amely a napviharok szempontjából pozitív tulajdonság.

Getty Images

Azt a szakember is hangsúlyozza, hogy az internetet úgy tervezték, hogy ha valahol kábelkimaradás van, akkor a forgalom - ha csökkentett sebességgel is - de átterelődik máshová. Azonban ha az olyan alapvető adatátviteli rendszerek, mint a Border Gateway Protocol és a Domain Name System meghibásodnak, az további kieséseket okoz. Mintha egy nagyváros forgalmas kereszteződésében nem működnének a közlekedési lámpák.

A kutató szerint nincsenek is nagyon elképzeléseink arról, hogy egy ilyen hálózati összeomlás milyen következményekkel járna. Főleg, hogy az elmúlt 1,5 évet az emberiség lényegében az internetre kapcsolva töltötte.

Nagyon ritkák a jelentős napviharok

Az elmúlt 150 évben mindössze három jelentős esemény történt, de mindegyik az internet kora előtt.

Az 1859-es "Carrington-esemény" idején az iránytűk megzavarodtak, a sarki fény pedig az egyenlítőnél is látható volt. 1921-ben az elektromos és távíróvezetékek rongálódtak, 1989-ben egy kitörés Kanada északkeleti részén okozott 9 órás áramszünetet.

Mivel az elmúlt három évtizedben nem nagyon voltak jelentős napkitörések, az újabb incidens esélye egyre nő.