Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel kancellár satuba került. Saját pártja, a CDU keményvonalasai és a velük szövetséges CSU politikusai azt várják tőle, hogy hajtson végre jobboldali fordulatot a kormányzásban, miközben éppen a szociáldemokrata SPD vezetőjével kellene megállapodnia a nagykoalíció folytatásáról - vezeti fel a részletes koalíciós tárgyalásokat előkészítő egyeztetésről szóló cikkét a Bloomberg.

Merkelnek el kellene érnie, hogy legalább a szociáldemokraták vezetősége elkötelezze magát a közös kormányzás folytatása mellett. Az utóbbinak ehhez 180 fokos fordulatot kell végrehajtania, miután a szeptemberi választás után elzárkózott a nagykoalíció folytatásától. A CSU éppen ezt a pillanatot használta ki arra, hogy rákényszerítse a kancellárt bevándorláspolitikája megszigorítására.

Ez a harc lehet a végső

Merkel 12 éve van hatalmon, ezért az a tény, hogy több mint 100 nappal a szeptember végi választások után még mindig nincs kormánya Németországnak, súlyos árnyékot vet rá. Sokan úgy vélik, hogy neki és Marin Schulznak, az SPD elnökének ezek az előkészítő tárgyalások jelentik az utolsó esélyt arra, hogy megtartsák vezetői posztjukat. Hors Seehofer, a CSU elnöke, aki a párt gyenge választási szereplése nyomán kénytelen volt átadni a bajor miniszterelnöki posztot ifjú utódjának, Markus Södernek, szintén veszélyben van.

A Financial Times felhívja a figyelmet az ARD TV friss közvélemény-kutatására, amelyből az derül ki, hogy a németek 45 százaléka szerint Merkelnek nem kellene folytatnia a kancellárkodást. Ugyancsak 45 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy a folyó parlamenti ciklus vége előtt át kellene adnia a stafétabotot valaki másnak.

Túlélési ösztön

Schulz a múlt héten bizalmasan jelezte Merkelnek és Seehofernek, hogy politikai karrierjének vége, ha a három párt nem tudja összehozni a kormánykoalíciót - szivárogtatta ki a Bild bulvárlap a hét végén. Az újság szerkesztői szerint ez lényegében azt jelenti, hogy Merkel hasonló kockázattal néz szembe.

Mindhárom párt vezetőjének erős személyes érdeke fűződik az e heti tárgyalások sikeréhez - mondja Holger Schmieding, a Berenberg bank vezető elemzője. Az üzletben az SPD hozzájárulhat ahhoz, hogy Németország korlátozza a bevándorlást, míg a CDU cserében belemehet az egészségügyi és öregségi juttatások kiterjesztésébe.

Határidő

Az előzetes tárgyalást január 11-éig akarják lezárni. Ha a felek ezen meg tudnak állapodni a koalíció alapvető kérdéseiről, akkor az SPD vezetői azt ajánlhatják a párt január 21-én összeülő konvenciójának, hogy kezdjék meg a részleteket tisztázó koalíciós tárgyalásokat. Mivel a pártban még mindig erős az ellenállás a nagykoalíció folytatásával szemben, Schmieding szerint a kongresszus kimenetele - és ezzel Schulz jövője - nyitott kérdés.

Ami segíthet a megállapodásban az az, hogy a német gazdaság és költségvetés jó helyzetben van. Ez megkönnyítheti a fiskális szigorhoz ragaszkodó konzervatívoknak, hogy engedjenek a kiadásokat növelő szociáldemokrata elvárásoknak.

A német gazdaság olyan jól áll a lábán, hogy nem fogja visszafogni a növekedést, ha a koalíciós tárgyalások kudarcba fulladnak - állította a CNBC-nek nyilatkozva Pepjin Bergsen, az Economist Intelligence Unit kutatóintézet elemzője. A GDP 2017-ben 2,5 százalékkal nőtt, amit idén kétszázalékos bővülés követhet, ezért nincs szükség reformokra. A német hatalmi vákuum inkább az európai reformtervek megvalósítását hátráltathatja - tette hozzá csatlakozva más szakértőkhöz.

A nyitókép forrása: MTI/EPA/Christian Bruna.