A CBL szerint itt-ott kezdenek felbukkanni üres polcok, de a szervezet egyelőre nem kapott jelzést a felhalmozásról - írja az NL Times.

A holland élelmiszeripari szövetség arra számít, hogy a holland napraforgóolaj-készletek négy-hat héten belül kimerülnek. A termelők alternatívák után néznek, például szőlőmagolaj, lenmagolaj vagy pálmaolaj után.

Az ukrajnai háború a gabonaárakat is felnyomja, ami azt jelenti, hogy a lakosok (nem csak Hollandiában - szerk.) hamarosan többet fognak fizetni az olyan termékekért, mint a tészta, a kenyér és a pizza.

Korábban a Die Welt is arról írt, hogy a nagy német láncoknak gondjai vannak az étolaj ellátással, ezért van esély korlátozások bevezetésére. A láncok persze kérik, hogy senki se kezdjen felhalmozásba.

Az ukrán (és az orosz) élelmiszeripari termékek kiesése rövid távon súlyos regionális hiányokhoz vezet, Magyarország például emiatt betiltotta a magyar gabona exportját, de más államok is igyekeznek bezárkózni, határokon belül tartani bizonyos termékeket a helyi ellátás biztosítására.