Hétfő reggel indult (volna) a NASA új, az 50 évvel ezelőtti Apollo-program folytatásaként is értelmezhető Hold-projektje, az Artemis-program. Az indítás előtt azonban a NASA többször leállította és újraindította a Space Launch System rakéta közel 1 millió gallon szuperhideg hidrogénnel és oxigénnel való feltöltését, mert a rendkívül robbanékony hidrogén szivárgását észlelték - ugyanott, ahol tavasszal egy főpróba során szivárgott - jelentette a MarketWatch.

Ezután újabb probléma jelentkezett, nem tudták megfelelően lehűteni a rakéta négy főhajtóművének egyikét - közölték a tisztviselők. A mérnökök az indítás elhalasztásának bejelentése után is folytatták az adatgyűjtést és a probléma forrásának meghatározását.

Később a délelőtt folyamán a NASA illetékesei is észrevették, hogy a magfokozaton - a nagy narancssárga üzemanyagtartályon, amelyen négy fő hajtómű található - repedés vagy más hiba keletkezett, de később azt mondták, hogy csak fagyfelverődésről van szó.

Előbb bábuk, majd emberek

A rakéta egy olyan küldetésre indult volna, amelynek célja egy legénységi kapszula Hold körüli pályára állítása volt. Az indítás mérföldkövet jelent Amerika azon törekvésében, hogy az Apollo-program 50 évvel ezelőtti befejezése óta először ismét űrhajósokat juttasson a Hold felszínére.

A kilövés, ha megtörténik, a NASA 21. századi holdkutatási programjának első repülése lesz, amelyet az Apollo mitológiai ikertestvére után Artemisnek neveztek el.

Ha a teszt jól sikerül, a második repülésre már valódi űrhajósokkal a fedélzeten kerül sor, akik 2024-ben körbe repülik a Holdat és vissza. A kétszemélyes holdraszállás 2025 végére következhet.

A 98 méteres (322 láb) űrhajó a NASA által valaha épített legerősebb rakéta, amely még az Apollo űrhajósokat a Holdra szállító Saturn V-öt is felülmúlja.

A következő indítási kísérletre legkorábban pénteken kerülhet sor.

Arra vonatkozóan, hogy a NASA mikor tesz újabb indítási kísérletet, Derrol Nail, a kilövés kommentátora azt mondta, hogy a problémát még elemzik, és "meg kell várnunk, hogy mi derül ki a tesztadataikból". 

A rakéta Orion-kapszulájában nem tartózkodtak űrhajósok. Ehelyett a tesztbábukat, amelyeket a rezgés, a kozmikus sugárzás és más körülmények mérésére szolgáló érzékelőkkel láttak el, bekötötték a hathetes küldetés idejére, amely a tervek szerint a kapszula októberi csendes-óceáni lezuhanásával ér véget.

A hétfőn tapasztalt problémák a NASA űrsikló korszakára emlékeztetnek, amikor 1990-ben hidrogén üzemanyag szivárgása megzavarta a visszaszámlálást és késleltette a kilövések sorozatát.