A közvélemény hallani sem akar az észak-atlanti szövetségbe való integrációról az Ukrajna elleni orosz agresszió ellenére sem, a bő egy héttel korábban nyilvánosságra hozott felmérés szerint az osztrákok mindössze 14 százaléka támogatná ezt, 75 százalék viszont a függetlenség híve. Az Európai Unióban csak Málta és Írország marad semleges, de ezeknek az országoknak a geopolitikai kihívásai nagyon eltérnek Ausztriáétól.

Mint a Die Presse írta, alapvetően két lehetőség vetődik fel, de egyik sem sem kedvező. Vagy az EU veszít biztonságpolitikai jelentőségéből, mert még jobban felértékelődik a NATO szerepe, vagy az EU és a NATO közötti együttműködés olyan szoros lesz, hogy a semleges országok érdekeit már nem lehet figyelembe venni. Erre akkor kerülhet sor, ha például Franciaország a válsággal szembesülve keresztülviszi az európai védelmi együttműködésre vonatkozó terveit. Németország, de Lengyelország és a balti államok is ragaszkodnának az EU és a NATO érdekeinek összehangolásához. Mindkét esetben Ausztria politikai lehetőségei beszűkülnének semlegessége miatt - idézi a lap.

Stefan Lehne, a Carnegie Europe agytröszt kül- és biztonságpolitikai szakértője szerint Helsinki és Stockholm csatlakozási törekvései is azt mutatják, hogy nem bíznak az uniós alapszerződésben foglalt kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségben, és inkább az Egyesült Államok által garantált kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségre, a NATO-ra támaszkodnak."