A KFOR-t (Kosovo Force) nemzetközi békefenntartó haderőt a NATO 1999-ben hozta létre, hogy a Balkán rendjét felügyelje a tragikus kimenetelű Délszláv-háború lecsitulása után. A misszió 23 éve alatt mintegy 470 magyar katona is szolgált benne, és jelenleg is magyar parancsnoka van Kajári Ferenc személyében. A KFOR közleménye szerint 

Az általános biztonsági helyzet Koszovó északi településein feszült. A NATO vezette KFOR-misszió szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen áll a beavatkozásra, ha a stabilitás veszélybe kerül, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244-es határozatából eredő mandátumával összhangban.

A KFOR járőröző csapatokat küldött a helyzsínre, miközben biztonsági intézkedéseket hoztak Mitrovica körül, mivel a Szerbiával határos városban továbbra is hallatszanak a légvédelmi szirénák - derül ki az Anadolu Agency tudósításából.

Régi konfliktus

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség vasárnap fokozódott a hétfőn hatályba lépő új koszovói törvény előtt, amely kötelezővé teszi, hogy mindenki - a Koszovóban élő szerbeket is beleértve - rendelkezzen koszovói személyi igazolvánnyal és rendszámtáblával.

A helyi média szerint a koszovói szerb határ mentén azért szólaltak meg légvédelmi szirénák, mert Koszovó korlátozni készül a két állam közti a határátlépést. 

A többségében albánok lakta Koszovó 1999-ben szakadt el Szerbiától, és 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. Koszovót több mint 100 ország ismeri el, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Törökország.

"Nyugtató" hangulat

Velük szemben Szerbia mai napig nem ismeri el az ország függetlenségét, és továbbra is igényt tart a területre. Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap a dialógus fontosságáról beszélt, és megköszönte az 5 hónapja Ukrajnát lerohanó Oroszország külügyminisztériumának, hogy mellettük foglaltak állást.

Bár a szerb védelmi minisztérium szerint hadseregük nem lépett szerb földre, tüzharcokról szóló jelentések már érkeztek Észak-Koszovóból. A helyi rendőrség szerint nincs hír sebesültekről, és a szerbek szerint álhírek terjednek Koszovóban az ő beavatkozásukról.

Bár a szerb elnök a konfliktus gyors és problémamentes tisztázására számít, Vucic azt is hozzátette: "Bármilyen nehéz is [a helyzet], nem adjuk meg magunkat, és Szerbia győzni fog".