Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Megerősítjük közös védelmünket, hogy szövetségeseinkkel együtt felkészültek legyünk" - mondta Blinken Oroszország Ukrajna ellen zajló háborújára utalva. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége a NATO kölcsönös védelmi paktuma mellett sérthetetlen. - Megvédjük a NATO minden egyes centiméterét, ha támadás éri - mondta. Hozzátéve: 

Senkinek sem szabad kételkednie a készenlétünkben, senkinek sem szabad kételkednie az eltökéltségünkben.

Mindhárom balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország NATO-tag. Blinken Vilniusban kezdte körútját. - Sajnos, a balti térségben a romló biztonsági helyzet mindannyiunk számára és az egész világ számára nagy aggodalomra ad okot" - mondta Gitanas Nauseda litván elnök. Szerinte Oroszország Ukrajnával szembeni vakmerő agressziója hosszú távon veszélyezteti az európai biztonságot, szövetségünk biztonságát.

Úgy vélekedett, az elrettentés politikája már nem elég, és megelőző jellegű védelemre van szükség. Azt vetítette előre, hogy az orosz elnök, Vlagyimir `"Putyin nem fog megállni Ukrajnában, ha nem állítják meg". 

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az Ukrajnának nyújtott segítség növelésére szólított fel. Felszólított továbbá az Oroszországból érkező energiaimport azonnali leállítására. "Nem fizethetünk ukrán vérrel az olajért és a gázért" - mondta a politikus.

Blinken előzőleg Moldovában és Lengyelországban járt, ahol meglátogatta a lengyel-ukrán határt, és találkozott az Ukrajnából érkező menekültekkel. Vilniusból Rigába utazik, ahol magas rangú lett tisztviselőkkel és Jaír Lapid izraeli külügyminiszterrel találkozik, majd az észtországi Tallinnba látogat, kedden pedig Párizsba utazik, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel folytat megbeszéléseket. 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.