Újabb fordulójához érkezik a nyugati országok Oroszországgal való tárgyalássorozat szerdán, amikor is a NATO delegáltjai találkoznak az orosz féllel. A NATO elkötelezett az ukrán határok mentén kialakult feszültségek diplomáciai úton való enyhítése iránt, de kész válaszlépéseket is hozni – mondta egy háttérbeszélgetésen Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO nagykövete.

Azt a tárgyalásokat megelőzően nem lehet tudni, hogy milyen álláspontot képviselnek az oroszok a következő körben, de néhány témában a nyugati oldal továbbra sem enged.

Így hallani sem akarnak arról az orosz igényről, hogy kategorikusan kizárják Ukrajna és Georgia belépését a NATO-ba. Smith emléktezetett, a 2008-as bukaresti megállapodás értelmében a NATO a „nyitott kapuk” politikáját követi, a kérdés nem az, hogy Ukrajna és a Georgia csatlakozhat-e, legfeljebb az lehet kérdés, hogy mikor.

Míg a NATO alapállása, hogy párbeszédes megoldás kell, azt is egyértelművé akarja tenni, hogy ha az ukrán határok mentén állomásozó orosz csapatok agresszióba kezdenek, arra nagyon szigorú szankciós válaszlépéseket hoz a szövetség.

Smith elmondása szerint abban egyetértés van, hogy az elmúlt 20 évben Oroszország jelentette a legfőbb hadászati fenyegetést Európában, de ezeket a tagok másként élték meg, történelmük és földrajzi érintettségük okán. A tárgyalásokra kialakított alapvető álláspontokat tekintve viszont teljes az egység.