Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus felébredt a kómából, állapota javult - adta közre a BBC a berlini Charité kórház jelentését. Orvosai szerint a beteg reagál a verbális kommunikációra. Ezt megelőzően hétfőn reggel az volt a friss hír, hogy a Navalnijt levették a léglegeztetőgépről. Ugyanakkor orvosai megjegyzik, hogy korai még megmondani milyen tartós károsodást okozott az idegméreg, amellyel a német szakemberek szerint megmérgezték.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Navalnij a szibériai Tomszkból repülővel indult vissza Moszkvába, miután augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt és a Moszkvába tartó járaton rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai megállapították, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe.

A novicsok (újonc) szó legalább százféle olyan idegmérget jelöl, amelyeket a szigorúan titkos Foliant program keretében fejlesztettek ki a Szovjetunióban 1971 és 1993 között. A kísérletek célja az volt, hogy gyorsan lebomló, közeli kontaktusban, rendkívül kis mennyiségben is hatásos, kristályos formában veszély nélkül szállítható idegmérget hozzanak létre.