Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió hivatalos közleményben szólítja fel Oroszországot, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel együttműködve biztosítsa az ügy pártatlan kivizsgálását. A hivatalos álláspont szerint a vegyi fegyver használata elfogadhatatlan és a nemzetközi jog megsértését jelenti - írja az Euronews, amely azt is hozzáteszi, hogy a NATO pénteken foglalkozik a kérdéssel, és a főtitkár az ügy kivizsgálását sürgeti.

Az Európai Unió még nem tart ott, hogy szankciókról tárgyaljon a megmérgezett orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ügyében, mivel még nem tudni, ki volt a felelős a támadásért - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön.

A német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték - közölte szerdán a német szövetségi kormány, miután Alekszej Navalnij szervezetében a Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki.

Ezzel az idegméreggel mérgezték meg a Kreml másik ellenségét, Szergej Szkripalt is két éve, ami után 28 országból 150 orosz diplomatát utasítottak ki világszerte, és Putyin állítólag elrendelte a Novicsok-labor bezárását is.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Navalnij a szibériai Tomszkból repülővel indult vissza Moszkvába, miután augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt és a Moszkvába tartó járaton rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt tagadták. A körülmények viszont igencsak gyanúsak voltak.

A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai megállapították, hogy az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek működését gátló anyagot juttathattak a szervezetébe.