Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett fog dönteni – nyilatkozta kedden a Reuters hírügynökségnek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Ugyan a magyar helyreállítási tervek a jelek szerint zöld utat kaphatnak, a 2021-2027-es időszak hétéves uniós költségvetésének egy részét ideiglenesen elbukhatja az Orbán-kormány: Navracsics megerősítette a korábbi értesüléseket, melyek szerint az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz arra, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot). A felzárkóztatási pénzek egyharmadát érintő forrásbefagyasztásra azért kerülhet sor, mert a kormánynak nem sikerült maradéktalanul megfelelnie a korrupcióellenes elvárásoknak.

Ha decemberben sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk... azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van.

 

 – közölte a miniszter.

Arról, hogy a decemberi határidő utolsó pillanataiban lehet-e politikai kompromisszum Brüsszellel az uniós források befagyasztásának elkerüléséről, Navracsics a következőt nyilatkozta: „optimista ember vagyok, sok mindent láttam már". 

A miniszter szerint ugyanakkor a magyar kormány abban bízik, hogy jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd.

Egy dolog biztos, a következő időszak perdöntő lehet: a Bizottság várhatóan holnap hozza nyilvánosságra, hogy miként értékelte a magyar kormány eddigi lépéseit. Az Európai Tanács szavazásáig korábban egy „pilot” időszakot, vagyis két hónap haladékot kapott az Orbán-kormány, hogy teljesítse a brüsszeli testületnek tett korrupcióellenes ígéreteket, és biztosítsa az uniós források tiszta felhasználását. A pénzcsapok megnyitása érdekében a kormány eddig 17, úgynevezett korrekciós intézkedés végrehajtását vállalta, de egyeztetések folynak további jogszabályokról is.