Benoit Coeure szavai szerint az ECB által még 2012-ben meghirdetett OMT kötvényvásárlási program "státusza nem változott" a német alkotmánybíróság múlt heti jelzései hatására sem (súlyos aggályokat fogalmazott meg és az Európai Bíróságra továbbította az ügyet). Szavai szerint az továbbra is bevethető, igaz meglátása szerint most nagyon kicsi az esélye, hogy egyáltalán szükség lenne a bevetésére.

Coeure egyébként múlt hónaptól az ECB vezető tárgyalójává vált Brüsszel felé, illetve azt a piaci műveletek területet is vezeti, amely szükség esetén az OMT kötvényvásárlási programot is lebonyolítaná.

Az ECB vezető döntéshozója szerint a jegybank nagyon komolyan fontolgatja a negatív egynapos betéti rátát, igaz gyorsan hozzátette, hogy attól nem kell túl sokat várni (hatásában). A jegybankár megismételte a Mario Draghi által már sokszor hangoztatott fő üzenetet, hogy nincs deflációs veszély az eurózónában, csupán infláció, lassulásról beszélhetünk, de közép távon a pénzromlás üteme fokozatosan újra jegybank 2 százalékos célja körülre visszagyorsulhat.

Benoit Coeure szerint az őszi eurózóna bankrendszeri stressz tesztek eredménye alapján további tőkeáttétel-csökkentési (deleveraging) hullámot vár a pénzügyi rendszerben. Meglátása szerint az lenne a kedvezőbb, ha ezt a csökkentést nem a hitelállomány további leépítésén, hanem tőkeemeléseken keresztül hajtanák majd végre az érintett (gyengébb minősítésű) bankok.