A monetáris tanács egyhangú döntéssel 25 bázisponttal 6,25 százalékra húzta fel refinanszírozási kamatlábát. Legutóbb tavaly augusztusban változtatott a kamaton a testület, akkor 25 bázispontos csökkentést hajtott végre. Indiában az éves fogyasztói inflációs ráta 4,58 százalékra rúgott áprilisban, már a hatodik egymást követő hónapban haladta meg a jegybank 4 százalékos középtávú célszámát.

A központi bank az eddigi 4,4 százalékról 4,7 százalékra emelte a 2019 márciusában végződő pénzügyi év második felére vonatkozó inflációs előrejelzését. "Ha az olajárak és az infláció emelkedésének trendje folytatódik, újabb 25 bázispontos kamatemelést várunk valamikor még ebben a pénzügyi évben" - mondta Sudhakar Pattabiraman, a William O'Neil kutató cég egyik vezetője. (Nemrég az egész világ csodálta őket, ma az összeomlás a fő veszély.)

Az inflációs várakozásokat erősen táplálják az emelkedő olajárak, az indiai rúpia gyengülése és a fogyasztási kiadások potenciális megugrása, párhuzamosan azzal, hogy a gazdaság a január-márciusi három hónapban robusztus ütemben, éves szinten 7,7 százalékkal bővült - írja az MTI.

A kamatemelés után a tízéves indiai államkötvény hozama 10 bázisponttal 7,93 százalékra emelkedett, ami május 17. óta a legmagasabb szint. A rúpia árfolyama erősödött, a dollárt 66,95 rúpián jegyezték, míg a kamatdöntés előtt 67,05 rúpián, a mumbai tőzsde irányadó indexének napi nyeresége 0,6 százalékról 0,9 százalékra nőtt.

Az ázsiai központi bankok sorában az indiai volt a soron következő, amely kamatot emelt, hogy így küzdjön az inflációs nyomások ellen és megtámogassa a nemzeti fizetőeszközt. Májusban a Fülöp-szigetek és Indonézia jegybankja emelte az irányadó kamatot, ugyancsak először 2014 óta. Márciusban pedig a kínai nemzeti bank folyamodott ehhez a lépéshez, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatemelést hajtott végre.