Izlandon 2015 és 2019 között két nagyszabású kísérlet is zajlott, a reykjavíki városi tanács és a kormány által végzett kísérletekbe több mint 2500 munkavállalót, Izland teljes dolgozó népességének több mint 1 százalékát vonták be. A vizsgálat során a munkavállalók heti munkaidejét 40 óráról 35-36 órára csökkentették, miközben a fizetésük változatlan maradt - írja a Telex. 

A BBC beszámolója szerint a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a legtöbb munkahelyen a termelékenység nem csökkent, sőt, volt ahol még javult is. A munkavállalók arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat stresszesnek és kiégettnek, elmondásuk szerint javult az egészségi állapotuk, valamint a munka és a magánélet egyensúlya is.

A kísérletek hatására az izlandi szakszervezetek újratárgyalták a munkarendeket, és mostanra az izlandi munkavállalók 86 százaléka már szintén átállt a rövidebb munkahétre – írják a kutatók. Gudmundur D. Haraldsson, az Alda kutatója szerint az izlandi példa azt mutatja, hogy nem lehetetlen a rövidebb munkahét bevezetése a modern időkben.

Közben máshol is napirendre került a dolog: kísérleti jelleggel, az ötlet iránt érdeklődő vállalatok bevonásával Spanyolországban bevezetik a négynapos munkahetet. A pilotprojekt akár már idén ősszel megindulhat.