A lengyel munkaadók dacára a koronavírus-járványnak nem bocsátják el a nyugdíjkorhatárt elért munkatársiakat – írta a Business Insider Polska. A társadalombiztosító (ZUS) legújabb adataiból kiderül, hogy a tavaly 293 ezer személy ment nyugdíjba az országban, ennek 62 százaléka éppen elérte a megfelelő korhatárt, csaknem 25 százalékuk előbb is elmehetett volna nyugdíjba, 13 százalékuk pedig kérelmezte a nyugdíj megállapítását.

A nők sokkal gyakrabban akarnak tovább dolgozni. Ennek oka egyértelmű, az, hogy öt évvel korábban vonulhatnak vissza, mint a férfiak, ami azt jelenti, hogy sokkal alacsonyabb öregségi jövedelemre számíthatnának, mint ha tovább dolgoznak. Ez egyben azt is jelenti, hogy tovább tartja magát az évek óta létező irány: körülbelül 100 ezer személy nem megy nyugdíjba, így járandósága magasabb lesz.

Ezekből az adatokból az is kiderül, hogy a járvány miatti gazdasági válsággal érintett vállalkozók, vállalatok nem küldtek el a munkából olyan embereket, akiket túl voltak a nyugdíjkorhatáron, noha ez a jogszabályok szerint lehetséges, például a csoportos leépítésekor. A Lengyel Vállalkozók Föderációjának közgazdásza szerint nem teljesültek a legsötétebb forgatókönyvek, mármint az, hogy legelőször a nyugdíjkorhatárt elérőket küldik el. a cégektől