Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint tavaly 120 ezren hagyták el Lengyelországot, ami 4,7 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest - tudósított a gazeta.pl. Ma már 2,5 millió lengyel él ideiglenesen hazáján kívül.

Az ideiglenesség alatt a statisztikai hivatal a három hónapnál hosszabb idejű kint tartózkodást érti, de az adatok azt mutatják, hogy az országon kívül lévők 80 százaléka már legalább egy éve nem él Lengyelországban..

A fő emigrációs irány továbbra is Nagy Britannia és Németország. A szigetországban 788 ezer lengyel él (ez 9,4 százalékos növekedés egy év alatt), a németeknél 687 ezren vannak (itt a növekedés ötszázalékos volt). Nagyot nőtt az Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Írországban és Svédországban "ideiglenesen" tartózkodó lengyelek száma is, viszont csökkent a Spanyolországba és Olaszországba utazóké.

Ami a bevándorlást illeti, a GUS beszámolója szerint nőtt a Lengyelországban állandó tartózkodásra bejelentett - azaz több mint három hónapig ott tartózkodó - uniós polgárok száma. Elsősorban norvégokról van szó, akikből már 85 ezren élvezik a lengyelek vendégszeretetét.

(A nyitókép forrása: StockSnap.com.)