Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU27-ek brüsszeli nagykövetei május 29-én vasárnap a tervezettnél hosszabban tárgyaltak zárt ajtók mögött a hatodik szankciós csomagról, és úgy döntöttek, hétfő reggel folytatják az egyezkedést - írja a Népszava. Magyarország további garanciákat szeretne kiharcolni energiaellátásának biztosítására arra az esetre, ha alternatív forrásokból kellene beszereznie a nyersolajat.

Több tagállamnak gondot okoz, hogy ha néhány térségbeli ország mentességet kap az olajembargó alól, azzal gellert kaphat az egyenlő versenyfeltételeken alapuló egységes piac, mivel egyesek az olcsó orosz vezetékes nyersolajat dolgozhatják fel, míg mások a sokkal drágább, tengeren szállított energiahordozót.

Egy EU diplomata, aki megértően nyilatkozott a magyar álláspontról, úgy fogalmazott: aprólékos munkát és időt igényel a szankció jogi formába öntése. Emellett többeknek vannak kisebb-nagyobb fenntartásai az egyéb büntetőintézkedésekkel, Ciprus például ellenzi, hogy orosz állampolgárok ne vásárolhassanak ingatlant az EU területén, amit szintén tartalmaz az előkészületben álló hatodik szankciós csomag.

Egy újságíróknak nyilatkozó EU-s forrás nem kívánta megjósolni, hogy az olajembargó a ma kezdődő brüsszeli csúcstalálkozó forró témája lesz-e, egy magas rangú uniós diplomata pedig azt mondta, a nyitott kérdések annyira technikai jellegűek, hogy azok nem az állam- és kormányfők asztalára valók. Bizottsági források mindenesetre bizakodóan nyilatkoztak a megegyezés lehetőségéről, szerintük a huszonhetek egy héten belül ráütik a pecsétet a szankciók újabb sorozatára.