A fehéroroszok munkateljesítménye hatszor alacsonyabb, mint az átlagos uniós polgároké, és még a kelet-közép-európai dolgozókénak is csak a fele - adta hírül a fehérorosz Chartia97 portálra hivatkozva a lengyel Rzeczpospolita. A belorusz magáncégeknél ugyan másfélszer magasabb a munka termelékenysége, mint az államiaknál, ám a közszolgáltatók esetén 2,2-szeres a különbség.

Ez a helyzet még a Szovjetunió idejéből öröklődött, amikor a munka termelékenysége az amerikaiak 40 százaléka volt. A Szovjetunióban csak csak a legfejlettebb szektorokban - így a petrolkémiában és a vegyiparban - érte el a hatékonyság az USA szintjét. Fehéroroszországban azonban még ehhez képest is romlott a helyzet - állapítják meg szakértők.

Ez nem fogja megkönnyíteni, hogy a minszki vezetés ellenálljon a Kreml törekvésének, hogy gazdaságilag Oroszországhoz integrálja Fehéroroszországot. A Világbank legújabb prognózisa Fehéroroszországra vonatkozóan katasztrofális: a bank 0,3 ponttal, 1,5 százalékra vitte le 2019-es előrejelzését, 2020-ban és 2021-ben pedig csupán 1,3 és 1,2 százalékot jósol. Ez a régió leggyengébb eredménye.