Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának több tagja is azt nyilatkozta kedden, hogy a ciprusi mentőcsomag nem tekinthető a jövőbeni hasonló beavatkozások mintájának. Minden mentőprogram egyedi feltételekre adott egyszeri válasz, Cipruson azért kellett a százezer euró feletti betétek lefaragását is magában foglaló intézkedéseket hozni, mert egy más eurótagországéval össze nem hasonlítható, rendkívüli helyzet alakult ki. Ewald Nowotny és Benoit Coeuré megszólalásukkal igyekeztek csillapítani a befektetők idegességét, amely azt követően alakult ki, hogy Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport vezetője hétfőn azt mondta: a bajban lévő bankok megmentésének költségeit a jövőben elsősorban a befektetőkkel és a betétesekkel fizettetik meg, azaz a ciprusi megoldás egyfajta mintának tekinthető. Kedden azonban már maga Dijsselbloem is visszavonta kijelentését és arról beszélt, hogy mentőprogramok egyediek, egyikük sem tekinthető a másik modelljének.

Ennek tükrében igencsak meglepő, hogy Chantal Hughes, az Európai Bizottság szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette: egy készülő uniós törvényjavaslat nem zárja ki a százezer eurónál magasabb betétek bevonását a bankok átalakítását. Más szóval újra előfordulhat, hogy lefaragják megtakarításokat. A százezer eurónál kisebb betétek bevonását - ami a március közepén kidolgozott ciprusi mentőcsomagnak még része volt - immáron kizártnak tartják.

Rossz ízű német érdekeltség

A németországi Brandenburg kormánya elismerte, hogy a tartomány közalkalmazottainak nyugdíjalapja kétmillió euró értékű ciprusi államkötvényt birtokol. Az alap többi fektetésének zöme is az eurózóna krízisállamainak papírjaiban, ír, spanyol, portugál kötvényekben, továbbá a Kajmán-szigetek értékpapírjaiban van - jelentette a brit Guardian berlini tudósítója.

Cipruson benyújtotta lemondását Andreasz Artemisz, az ország legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank of Cyprus (BoC) elnöke, valamint négy igazgató, mivel nem ért egyetenek az uniós megállapodással. Az egyezség értelmében a BoC-nak át kellene vennie a második legnagyobb pénzintézet, a Laiki adósságait és megkurtítanák a bank 100 ezer eurónál magasabb betéteit. Artemisz emellett azt is kifogásolja, hogy a jegybank külön ügyintézőt küldött a BoC-hoz az átszervezés irányítására. Lemondásukat a BoC nem fogadta el - értesült a Reuters. A pénzintezet közleményéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a vezetőknek egy hét godnolkodási időt is adtak arra, hogy átgondolják döntésüket, de azt is megjegyzi a közlemény, hogy az érintettek nem kényszeríthetők maradásra.

A bank alkalmazottai tiltakozó akciót szerveztek az átalakítás ellen. Nicosiában reggel többezres diáktüntetés kezdődött, amelynek egyik jelszava így szólt: Trojka go home!

Kármentés Nagy-Britanniában

George Osborne brit pénzügyminiszter arról tájékoztatta a londoni parlamentet, hogy a kormány a ciprusi hatóságokkal együttműködve keresi a megoldást a bezárásra ítélt Laiki brit ügyfeleinek megmentésére. A banknak három fiókja van Nagy-Britanniában, amelyek betéteseire az anyabank szabályai vonatkoznak, de London igyekszik helyi megoldást találni, azaz elkerülni, hogy a Laiki brit vállalkozását bevonják a ciprusi bankok átszervezésébe.