Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tisztségviselő szavai szerint a helyzet két-három hete éleződött ki, és azóta folyamatosan feszült. Hangsúlyozta, hogy nem pusztán a támadások hevességének erősödéséről van szó, hanem - mint fogalmazott - a minszki megállapodások "arcátlan megsértéséről", a Moszkva által támogatott szakadárok ugyanis nehéztüzérségi fegyvereket vonnak össze közvetlenül a frontvonalnál, és azokkal támadják az ukrán ellenőrzésű oldalt. Reményét fejezte ki, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziója ezt nem hagyja szó nélkül következő jelentéseiben - írja az MTI.

Hétfőn kora délutánig egy katona esett el, és négy sebesült meg a harcokban - közölte Liszenko. A kijevi hadműveleti parancsnokság korábbi jelentései alapján vasárnap az ukrán fegyveres erők két, szombaton pedig négy tagja vesztette életét, a múlt hétvégén összesen nyolcan sebesültek meg. A védelmi minisztérium alá tartozó katonai felderítés által megerősített információ alapján az elmúlt héten a "megszálló erők" 22 tagja vesztette életét, és mintegy 60 sebesült meg a harcokban - mondta el Liszenko.

A hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli sajtóközleményében hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában a szakadárok 67-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára, több helyütt a szakadárok 120, 122, illetve 152 milliméter kaliberű, tiltott nehéztüzérségi fegyvereket vetettek be. A Donyeck mellett fekvő, ukrán ellenőrzésű Avgyijivka település környékét továbbra is súlyos tüzérségi csapások érik, magán a településen is csapódtak be aknalövedékek. Polgári áldozatokról nem érkezett jelentés.

Közben a szakadár DAN hírügynökség az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "katonai parancsnokságának" közlésére hivatkozva hétfőn azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 60-szor sértették meg a tűzszünetet. Eduard Baszurin donyecki szakadár "parancsnokhelyettes" hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában több mint 630 különböző kaliberű - köztük 100 milliméteresnél nagyobb, azaz a minszki egyezmények alapján tiltott - lövedéket lőtt ki a megye szakadár ellenőrzés alatti részére.