Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha hirtelen kiesne a világ kőolajpiacáról Venezuela napi kétmillió hordós kitermelése, az komoly sokkot okozna - állítja Dan Yergin, az IHS Marit tanácsadó cég elnökhelyettese a CNBC tudósítása szerint. Ennek nyomán ugyanis rendkívül feszítetté válna a fekete arany kínálata, miután érvényben van az OPEC és néhány azon kívüli ország - elsősorban Oroszország - kitermelést korlátozó megállapodása is.

Az olajipar szereplőit egyre jobban aggasztja az egyik fontos OPEC-tag gazdaságának leamortizálódása. A venezuelai olajkitermés zuhan és a katasztrofális gazdasági környezet miatt elmaradnak a beruházások a szektorban. A szakértők úgy látják, hogy a helyzet további romlása egyre messzebb taszítja az ország olajiparát lehetséges termelési kapacitásának kihasználásától.

Államcsőd

Venezuela a világ egyik legnagyobb olajtermelője, ám vezetésének ennek ellenére sikerült államcsődbe kormányoznia az országot. A kormány a hét eleje óta tárgyal hitelezőivel a hogyan továbbról. Az S&P kedden minősítette részlegesen fizetésképtelennek Venezuelát, miután elmulasztotta 200 millió dollár hitelkamat törlesztését. Ez lehetett az első elmaradás az összesen 60 milliárd dolláros tartozás visszafizetésében. (A caracasi vezetés megállapodott Moszkvával 3,15 milliárd dollár orosz adósság átütemezéséről, amivel némi levegőhöz jutott - írta a BBC.)

Caracasnak egyebek mellett azért okoz gondot a kötvénykibocsátás - amelyből új hitelhez juthatna a korábbi adósságok törlesztéséhez -, mert a "bolivári szocializmust" építő országgal szemben bevezetett amerikai szankciók miatt az USA bankjai nem vásárolhatnak tőle állampapírokat. A gazdaság négy éve recesszióban van, a lakosság élelmiszerhiánnyal küszködik, hiánycikk az USA-dollár és a leértékelődő hazai valuta a csillagos égbe lökte az inflációt.

Menekül, aki tud

Venezuela fontos olajtermelő, ám elveszti a tehetséges embereit és ezzel a lehetőségét arra, hogy kihasználja az adottságait - fejtegette Yergin. Az ország olajipara, úgy tűnik, a teljes szétesés határára érkezett. A caracasi vezetés nem alkuszik, ezért ha valaki a középosztályba tartozik és van egy esélye arra, hogy elhagyja Venezuelát, az továbbáll. Ezért egész egyszerűen eltűnnek azok az emberek, akik kimozdíthatnák a gazdaságot a mocsárból.

Az olajpiac szereplői egyébként nem csupán Venezuelára figyelnek, hanem a Közel-Keleten kialakult újabb bizonytalanságra is, elsősorban Szaúd-Arábia és Irán háborúval fenyegető konfliktusának súlyosbodására is. Ha több ilyen tényező egyszerre érvényesül, az nagy visszhangot verhet rövid távon - figyelmeztet a szakértő. Az 55-62 dollár/hordós sávban mozgó olajárak kissé estek a héten.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com