A madridi főkonzulátus előtt összegyűlt csoport egy dokumentumot adott át Venezuela spanyolországi főkonzuljának, amelyben leírták helyzetük tarthatatlanságát; vannak, akiknek lakbértartozása van, mások adósságot halmoztak fel, és akadnak, akik a gyógyszereiket sem tudják kiváltani.

A tiltakozók többsége az év eleje óta nem kapott nyugdíjat, de van közöttük olyan is, aki már a múlt év vége óta nem kapta meg a neki járó összeget.

Spanyol sajtójelentések szerint Ginette de las Nieves González Latorraca főkonzul a dél-amerikai ország súlyos devizaproblémájával magyarázta a helyzetet, mivel az itt élő nyugdíjasoknak euróban kell kifizetni ezt a juttatást. A kialakult probléma összesen több mint 10 ezer embert érint, nem kizárólag Spanyolországban, hanem például Olaszországban vagy Portugáliában is.

Venezuelában január közepe óta gazdasági szükségállapot van érvényben, az élelmiszert és más árucikkeket jegyrendszer alapján osztják el. A szükségállapot feljogosítja az elnököt arra, hogy beleavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be.

A dél-amerikai országban súlyos élelmiszer- és energiaválság van, és feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

A MUD szombaton nagyszabású tüntetést tartott az elnök leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezésük támogatására.