Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg 22 868 végrehajtási eljárás van folyamatban a nyugdíjasokkal szemben Szerbiában úgy, hogy egy nyugdíj egyidejűleg több letiltással is terhelhető, de csak a járandóság összegének a kétharmadát, illetve a minimális nyugdíj legfeljebb ötven százalékát vonhatják le - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A végrehajtók a legtöbb letiltást a villany-, a telefon-, illetve a közműszámlák miatti tartozás kapcsán rendelik el, de előfordulnak más jellegű adósságok is. A szabályozás szerint a végrehajtó köteles záradékban értesíteni az adóst, hogy a tartozását elkezdik levonni a nyugdíjából. Ugyanakkor a végrehajtás a nyugdíjbiztosítási alap részéről nem függ attól, hogy az érintett személy átvette-e a záradékot, vagy sem.

A nyugdíjasok a végrehajtó záradéka és végzése ellen panasszal élhetnek, ha elvitatják a havi levonás, vagy a tartozás teljes összegét. Ilyen esetben a végrehajtóhoz, illetve a bírósághoz kell fordulni, attól függően, hogy ki hozta meg a döntést a végrehajtási eljárás elindításáról.