A vártnál kevesebben jelentkeztek a háztartási gépek roncsprogramjára Romániában - írta a Maszol. Mosógépekre, mosogatógépekre és hűtőkre 30 millió lej összértékű vásárlási utalványt oszthattak ki, és május 20-áig 155 ezernél valamivel többen iratkoztak fel igénylőként - mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A feliratkozás csütörtökről péntekre virradó éjjel ért véget, így valószínűtlen, hogy a résztvevők száma elérte volna a 200 ezret, amennyire a minisztérium számított. A mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőket május 21. és június 3. között lehet leadni. Az ezekért kapott, 400 lejes (30 ezer forint) vásárlási utalványokat két hét alatt kell felhasználni.

QP | Quality Placement

Az utalványokat olyan, magas energetikai hatékonyságú termékek vásárlására lehet fordítani, amelyeknek az ára több mint kétszerese az utalványok értékének. A korábbi években a háztartási gépek roncsprogramjának a költségvetése nem volt leosztva termékcsoportokra. A minisztérium azért vezette be idén ezt az újítást, mert aránytalanul sokan voltak azok, akik televíziót vásároltak. A program idei költségvetése közel duplája a legutóbbinak, 75 millió lej.