A vártnál kevesebben jelentkeztek a háztartási gépek roncsprogramjára Romániában - írta a Maszol. Mosógépekre, mosogatógépekre és hűtőkre 30 millió lej összértékű vásárlási utalványt oszthattak ki, és május 20-áig 155 ezernél valamivel többen iratkoztak fel igénylőként - mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A feliratkozás csütörtökről péntekre virradó éjjel ért véget, így valószínűtlen, hogy a résztvevők száma elérte volna a 200 ezret, amennyire a minisztérium számított. A mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőket május 21. és június 3. között lehet leadni. Az ezekért kapott, 400 lejes (30 ezer forint) vásárlási utalványokat két hét alatt kell felhasználni.

Az utalványokat olyan, magas energetikai hatékonyságú termékek vásárlására lehet fordítani, amelyeknek az ára több mint kétszerese az utalványok értékének. A korábbi években a háztartási gépek roncsprogramjának a költségvetése nem volt leosztva termékcsoportokra. A minisztérium azért vezette be idén ezt az újítást, mert aránytalanul sokan voltak azok, akik televíziót vásároltak. A program idei költségvetése közel duplája a legutóbbinak, 75 millió lej.