Norvégiában minden 10 szavazóból hét mondana nemet az EU-tagságra, míg mindössze 19 százalék gondolja úgy, hogy az országnak csatlakoznia kellene az EU-hoz - idézi a felmérés eredményét az EurActiv.com. A nemmel szavazók földrajzi szóródása nem korlátozható adott területekre, az ország minden szegletében megtalálhatóak, a korosztály és végzettség sem jellemző, miután minden korcsoportban és mindenféle végzettségű csoportban jelen vannak az uniós tagságot ellenzők a norvég média szerint.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a közelgő választásokon a befutó várhatóan Erna Solberg, a Hoyre konzervatív párt vezetője lesz, aki így a második női miniszterelnöke lehet Norvégiának Gro Harlem Brundtland után, aki 1981-ben, 1986-1989 és 1990-1996 között töltötte be ezt a tisztséget.

A jobboldali norvég pártok között a Keresztény Emberek Pártja az egyetlen, amelyik teljes mértékben elutasítja az EU-tagságot, a liberálisoknak és a Progresszív Pártnak nincs EU-programja, a konzervatív pártiak viszont szeretnék, ha Norvégia jelentkezne az EU-tagságra.

Norvégiában eddig két népszavazás volt az EU-tagságról: 1972-ben a szavazók 53,5 százaléka utasította el az uniós tagságot, 1994-ben pedig 52,2 százalék szavazott nemmel az EU-csatlakozásra.

Az észak-európai országok közül csak Norvégia és Izland nem tagja az EU-nak, utóbbi a múlt héten hagyta ott az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokat.